Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA (17)
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

L’alineació solar de la finestra del Micalet es produeix des del segle XIV

Cada 15 d’agost, una finestra de la torre s’alinea amb el Sol i la llum es projecta al terra durant deu minuts.

Moment en què es produeix l'alineació solar a la finestra del Micalet / À Punt NTC

Una finestra de la torre del Micalet de la catedral de València s’alinea cada 15 d’agost amb el Sol. La llum es projecta al terra durant vora deu minuts, un efecte per al qual es va dissenyar al segle XIV.

Aquest fenomen el van descobrir els campaners de forma casual al 2010 quan, en baixar després del toc que acompanya l’entrada de la Mare de Déu a la catedral, es van adonar que la llum solar entrava per la finestra de la coneguda com a sala de la presó, en la part que dona a la porta dels Ferros.

Curiosament, el 15 d’agost és l’únic dia de l’any en què passa, a causa de la manera en què el sol hi incideix, i fa que la llum entre a la sala i s’hi forme un rectangle lluminós de tres metres i mig de llarg, segons ha explicat el president dels campaners de la seu, Francesc Llop, en un comunicat de l’arquebisbat.

La finestra la van dissenyar així els mestres d’obra perquè s’hi donara aquesta alineació solar, com una manera de retre homenatge a la Geperudeta en la festa de l’Assumpció, però també com una tradició en algunes construccions de l’època.

Aquest dissabte, els campaners voltegen a mà les campanes de la seu amb motiu de la l’Assumpció de la Mare de Déu, a què està dedicat el temple, i interpreten la composició escrita al segle XVIII per Teodosi Herrera, canonge de la catedral.

Enguany no s’ha programat la tradicional processó de la vesprada per a evitar el risc de contagi per la Covid-19, i la celebració de la solemnitat litúrgica de l’Assumpció de la Mare de Déu s’ha substituït per un recorregut pel claustre de la catedral. Els tocs de campana també acompanyaran, junt amb l’obra d’Herrera, aquesta processó.

També et pot interessar