Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L'allau de sancions anti-Covid saturen l'administració i els jutjats

El pas de gestionar 300 sancions a l’any a les 500 diàries actualment ha fet que alguns jutjats comencen a qüestionar-ne algunes.

La Policia Local vigila el cumpliment de les normes anti Covid-19 / À Punt NTC

L'allau de sancions per incompliment de les restriccions i normes anti-Covid ha fet que alguns jutjats comencen a qüestionar-ne algunes. També ha obligat les administracions responsables de tramitar-les a reforçar les plantilles o a externalitzar-ne el tràmit. El recorregut judicial d'aquestes multes, a més, podria veure's obstaculitzat pel qüestionament que han començat a plantejar alguns jutjats.

Fins al mes de juliol de 2020 la delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana va acumular la tramitació de més de 100.000 propostes de sanció realitzades per les forces i cossos de seguretat de l'Estat. Un fet que ha obligat a incrementar la plantilla de tramitadors en un 30%, i a habilitar complements de productivitat per als treballadors i treballadores dedicats a aquest assumpte.

Des del juliol, amb la desescalada i la cogovernança, les propostes de sanció, també les de les policies locals, són gestionades pel servei d'espectacles de la Conselleria de Justícia. Aquest departament tramita, habitualment, unes 300 sancions a l'any, però des de fa mesos afronta al voltant de 500 gestions diàries. És per això que la Conselleria estudia externalitzar aquesta tramitació i contractar una empresa especialitzada.

Només el 9% de les sancions s'han cobrat

Segons la delegació del govern espanyol i la Conselleria de Justícia, la valenciana és una de les comunitats que més sancions d'aquest tipus ha tramitat, aproximadament el 50%, i ha donat prioritat a les més greus. Confien que atendran la totalitat de les sancions abans que passe un any, que es quan prescriuen.

En aquests moments, les mateixes fonts admeten que "s'ha cobrat molt poc", aproximadament el 9% del total de les sancions tramitades. En qualsevol cas, no són totes les expedides pels agents, ja que algunes presentaven defectes de forma en la redacció, amb absència de dades essencials, o perquè ha sigut impossible localitzar les persones sancionades.

Què passa si la persona denunciada judicialitza la seua reclamació

En cas que els afectats esgoten els recursos davant l'administració i acudisquen a la via judicial, ja són diversos els jutjats, tant valencians com de la resta de l'Estat, que han expressat els seus dubtes tant pel que fa a la forma com al fons de les sancions.

Segons fonts del TSJCV alguns jutjats ja han anul·lat sancions de 600 euros imposades per les forces de seguretat durant el període de confinament per defectes de forma.