L'Alt Túria i la Vall del Cabriol, noves reserves de la Biosfera
Són els dos primers paisatges de la Comunitat Valenciana en aconseguir la distinció que atorga la Unesco.
Els enclavaments de l'Alt Túria i la vall del riu Cabriol han sigut designades reserves de la biosfera per la Unesco aquest dimecres juntament amb La Siberia, a Extremadura. D'aquesta manera, es converteixen en els primers paratges de la Comunitat Valenciana en obtindre aquest reconeixement.
El paratge de l'Alt Túria consta de 67.080 hectàrees que s'estenen per set municipis dels Serrans i el Racó d'Ademús i la vall valenciana del Cabriol se situa a la comarca d'Utiel-Requena. "Es tracta d'una zona característica per la diversitat dels seus sòls i vegetació, així com per la calidesa i la sequedat del seu clima estival", ha assenyalat la Unesco en un comunicat.
La Vall de Cabriol, amb 421.766 hectàrees entre les províncies de València, Albacete, Cuenca i Terol ha sigut reconeguda per la diversitat dels seus paisatges. Ramiro Rivera, president de la Mancomunitat de l'Alt Túria, destaca que aquest reconeixement és fruit d'un treball de més de deu anys i suposarà un nou impuls per a aquests pobles de l'interior. "Tenim una riquesa molt important perquè és de les masses boscoses més contínues que queden a la Comunitat Valenciana", ha declarat a À Punt NTC.
Xelva
L'Alt Túria i la vall del riu Cabriol van presentar la seua candidatura al mes de setembre. Ara que han sigut reconegudes com a ecosistemes que fomenten la conservació sostenible, des de la Mancomunitat volen seguir treballant en eixa direcció. "Tenim una oportunitat immersa d'aprofitar aquest reconeixement mundial per a treballar en un desenvolupament sostenible, perquè el territori es desenvolupe pensant en la conservació", ha explicat Rivera.