L’alumnat de Teulada-Moraria descobreix l’escaldada de la pansa
Amb un taller han aprés a fer aquesta faena tradicional tan arrelada a la Marina Alta
Només deu segons són necessaris per a escaldar el raïm i encetar l'anomenat procés de pansificació. Un costum ben lligat a la història de la Marina Alta i que aquest dimecres l'alumnat de Teulada-Moraira ha disfrutat a través d'una exhibició en viu.
Aquesta activitat lúdica ha començat amb un taller en què han aprés a treballar el canyís sobre el qual s'assecarà després el raïm fins a convertir-se en pansa.
Es tracta d’una immersió cultural amb què han fet un viatge al passat amb el compromís de garantir un futur a les velles tradicions. L’objectiu és “que coneguen les seues arrels i la forma de treballar una tradició que ha sigut sempre nostra”, indica el mestre del col·legi Cap d’Or de Moraira, Vicent Bohigues.
Els xiquets i les xiquetes han contat a À Punt NTC que els ha agradat molt l’activitat. A més, l’escaldada de la pansa no els resulta una activitat completament aliena, ja que gran part l’ha vista fer als iaios a casa, afirmen.
En aquest sentit, Frederic Artés de l’associació que ha fet la demostració, Riuraus al Vernissa, espera que aquestes exhibicions servisquen perquè deixe de ser una cosa que només fan els iaios i la gent jove agafe el relleu “perquè no és tan difícil".
També han conegut la pesquera de cingle. Un art que practicaven a la nit els llauradors de la comarca per a completar els seus ingressos. Es tracta d’una pràctica ja en desús, explica la directora de l’auditori de Teulada-Moraira, Maite Serrat, però que durant moltíssims anys va ser part fonamental de l’economia de les famílies de la zona.