L’alvocat, el cultiu valencià "amb més rendibilitat"

En només set anys, el territori valencià ha passat de cultivar-ne 400 a 4.000 hectàrees

Un camp d'alvocats en una imatge d'arxiu
Un camp d'alvocats en una imatge d'arxiu / Shutterstock

El cultiu de l’alvocat creix exponencialment a la Comunitat Valenciana. En només set anys s’ha passat de cultivar 400 hectàrees a 4.000 hectàrees, i continuen augmentant. Davant d’este escenari, València s’ha convertit este dijous en la capital de l’alvocat.

Les instal·lacions de CaixaForum a la Ciutat de les Arts i de les Ciències han acollit la Tercera Jornada Internacional dels Nous Reptes de l’Alvocat, on s’han reunit més de 300 productors, equips d'investigació i especialistes en el conreu d’este fruit per a intercanviar parers del seu futur. L’esdeveniment l’han organitzat l’Associació de Productors d’Alvocats (Asoproa) i l’Associació Valenciana d’Agricultors.

L’alvocat és un cultiu amb una alta rendibilitat i una bona alternativa per al camp valencià, però perquè ho continue sent en el futur, ha de ser capaç d’adaptar-se a les modificacions que el canvi climàtic està fent ja en el clima i la meteorologia de la conca mediterrània.

Per això, l’esdeveniment ha analitzat mitjançant conferències i taules redones reptes tan rellevants com la millora de la productivitat en un escenari de canvi climàtic, les últimes innovacions en el maneig agronòmic (pol·linització, nutrició, reg, noves varietats, etc.), la postcollita i la comercialització de l'alvocat espanyol en els mercats internacionals.

Alberto San Bautista, enginyer agrònom i catedràtic de la Universitat Politècnica de València, ha indicat, en declaracions a À Punt Notícies, que en els darrers anys la investigació pel que fa a l’alvocat s’ha dirigit a aconseguir una millor adaptació de la planta a este entorn de temperatures altes, sequera i salinitat. I els resultats que han obtingut fins ara mostren que adaptant bé la nutrició de les plantes es pot aconseguir defugir part dels problemes que té el cultiu de l’alvocat a la Comunitat Valenciana i, per tant, una millor adaptació d’este fruit.

En la jornada hi ha estat present el conseller d’Agricultura, Miguel Barrachina, que ha destacat l’increment de les hectàrees cultivades "d’este cultiu de qualitats extraordinàries”, que té a la Comunitat Valenciana un lloc “idoni” per a desenvolupar-se per la climatologia i la seua posició.

Barrachina ha manifestat també el compromís del seu departament amb l’especialització d’este cultiu, el desenvolupament d’una denominació pròpia de la Comunitat Valenciana, i amb la investigació per a millorar el rendiment dels cultius. En este sentit ha afirmat que l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) està al servei del sector “per a tot el que necessite”.

Per la seua banda, el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha incidit en el fet que es tracta del cultiu "amb més rendibilitat a la Comunitat Valenciana", i que el conreu ha il·lusionat molts empresaris. També ha destacat la importància d’una bona organització dels agricultors i un bon coneixement del cultiu per a poder ser un sector fort i poder fer “una marca de qualitat com li correspon”.

Quant al president d’Asoproa, Celestino Recatalá, ha incidit en la importància d’esta mena de jornades perquè els agricultors puguen conéixer millor el cultiu, i els que decidisquen invertir ho facen sobre segur.

També et pot interessar

stats