L’any judicial comença amb un debat sobre l'amnistia i un CGPJ en funcions per cinqué any consecutiu

Francisco Marín Castán serà l'encarregat de donar el tret d’eixida com a cap interí del Tribunal Suprem i davant de qui ara exerceix la presidència suplent del CGPJ, Vicente Guilarte

Imatge d'arxiu de la façana de l'edifici del Tribunal Suprem
Imatge d'arxiu de la façana de l'edifici del Tribunal Suprem / Alberto Ortega (Europa Press)

La justícia inaugura aquest dijous un nou curs marcat pel debat suscitat després que Junts ha exigit una llei per a amnistiar el procés com a requisit per a propiciar la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, així com pel procés de descomposició en què es troba immers el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que està quasi cinc anys amb el mandat caducat. 

L'acte, que serà a les 12:00 hores en el Tribunal Suprem (TS), estarà presidit pel rei Felip VI i hi intervindran el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per a presentar la memòria d'activitats del ministeri públic el 2022, i el president interí de l’alt tribunal, Francisco Marín Castán, per a obrir el nou any judicial. Entre els assistents estaran el president interí del CGPJ, Vicente Guilarte, així com diverses autoritats de l'àmbit judicial. I en l'àmbit polític hi acudiran la ministra de Justícia en funcions, Pilar Llop, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, a més de diversos representants institucionals.

Si bé fins ara la preocupació principal en el si del poder judicial era la situació de bloqueig al voltant la renovació del CGPJ, que havia d'haver sigut el 4 de desembre del 2018, la possibilitat d'una eventual amnistia ha irromput de ple en el debat.

D'entrada, segons fonts jurídiques, en el Suprem s'han quedat "sense adjectius" per a qualificar la visita que la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, va fer a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont dilluns passat a Brussel·les per a recaptar els suports de Junts a la investidura de Sánchez. L'endemà, el líder independentista va fixar les seues condicions: llei d'amnistia i el final de la via judicial, i per a això va apel·lar directament a la Fiscalia i a l'Advocacia de l'Estat.

A més, enguany el poder judicial tornarà a iniciar curs amb un CGPJ en funcions. Carlos Lesmes l’ha inaugurat així fins a quatre vegades en qualitat de president del TS i del CGPJ. En aquesta ocasió —la cinquena— Marín Castán serà l'encarregat de fer-ho, com a cap interí del Suprem i davant de qui ara exerceix la presidència suplent del CGPJ, Guilarte.

Aquesta “bicefàlia” en el poder judicial —anòmala, però no inèdita— es va produir el passat 9 d'octubre, quan Lesmes va dimitir després dels seus intents frustrats perquè el PSOE i el PP pactaren la renovació del CGPJ. Precisament hi va anar en l'obertura de l'any judicial del 2022 quan va anunciar que renunciaria si en el termini d'un mes no havia aconseguit el seu objectiu.

Fonts judicials asseguren que les esperances de renovar el CGPJ estaven depositades en el període postelectoral, sobretot davant de l'expectativa d'un canvi de govern, però l'escenari dibuixat pel 23-J ho ha fet malbé, dibuixant la mateixa situació de paràlisi que abans de la cita amb les urnes.

També et pot interessar

stats