L'Arquebisbat de València creu que el problema dels abusos a menors "no competeix només a l'Església"

El cardenal arquebisbe de Valladolid, Ricardo Blázquez, diu que "l'Església, les famílies, la societat i l'opinió pública" han "arribat tard" en relació amb els abusos sexuals a menors en institucions religioses

Blázquez, aquest dijous
Blázquez, aquest dijous / Europa Press

El problema dels abusos a menors al si de l'Església continua provocant reaccions entre els seus responsables, per la iniciativa de la Fiscalia General de l'Estat de recopilar casos d'agressions i abusos a menors ocorreguts en institucions religioses. Aquest dijous han sigut el director de l'Oficina de Protecció al Menor de l'Arquebisbat de València, Daniel Juan, i l'arquebisbe de Valladolid, Ricardo Blázquez, els qui han volgut situar el debat. L'Arquebisbat de València assegura que el problema dels abusos a menors "no competeix només a l'Església", els membres de la qual, defensa, són responsables del 0,2% d'aquesta mena d'actes, per la qual cosa creu que s'haurien d'investigar també els comesos en el si de la família o "entorns socials dependents de l'administració". I Ricardo Blázquez ha defensat que "l'Església, les famílies, la societat i l'opinió pública" han "arribat tard" en relació amb els abusos sexuals a menors en institucions religioses, per això defensa que ningú pot "desentendre's" d'aquest assumpte.

"No podem, per a desentendre'ns uns, acusar-ne uns altres; tots estem implicats, famílies, educadors, cristians, bisbes, tots estem implicats. Que puguem escoltar les humiliacions que han patit" i que a vegades ni tan sols s'atrevien a dir als seus pares, ha subratllat Blázquez.

Per la seua banda, el director de l'Oficina de Protecció al Menor de l'Arquebisbat de València, Daniel Juan, ha assegurat que el departament que dirigeix no ha rebut una sola denúncia "formal", sinó "casos o dades" —no ha quantificat la xifra— facilitats o coneguts en la major part per mitjans de comunicació, corresponents a les dècades dels 50, 60 i 70 del segle passat. A més, han posat en coneixement de la Fiscalia el cas d'un abús suposadament comés per un laic el 2021.

Segons ha explicat, cap sacerdot ha sigut apartat del seu càrrec en l'àmbit d'actuació de l'Arquebisbat de València des que existeix la referida Oficina de Protecció del Menor. "Hem de partir de l'axioma que un sol cas és massa i una sola víctima és tot per a nosaltres", ha insistit.

Daniel Juan ha informat que aquest dimecres es va assabentar, també pels mitjans de comunicació, del cas d'una dona que ha denunciat aquest tipus d'abusos, que és presidenta d'una associació, i ha agregat que l'arquebisbat ja ha establit contacte amb ella i que està a l'espera de rebre una resposta. "Per a nosaltres és molt trist el que succeeix; estem de part de les víctimes, escoltant-les i acompanyant-les, rebent tota la informació per a emprendre les accions que hàgem d'emprendre", ha apuntat.

Ha defensat que la Diòcesi de València va ser la primera a obrir l'Oficina de Protecció del Menor i, preguntat pel motiu pel qual no hi acudeixen les suposades víctimes, ha assenyalat que no ho sap, i ha reiterat la total disponibilitat a acollir, escoltar, acompanyar i reparar el mal, i oferir fins i tot suport psicològic o assessorament legal, ja siga en l'àmbit penal o en el canònic. "El problema per a nosaltres és que no podem comptar només amb dades sociològiques, o casos sense cares o persones a les quals poder dirigir-nos", ha afegit.

Preguntat per si l'Església està en condicions actualment d'oferir un entorn segur per a la infància, Daniel Juan ha assegurat que "sens dubte". "D'algun temps ençà hi hem posat tots els mitjans, crec sincerament que els nostres col·legis i parròquies han sigut pioners en aquesta protecció del menor", ha reivindicat.

Sobre la possibilitat de la posada en marxa d'una comissió parlamentària per a la investigació dels abusos, ha apuntat: "Diria una cosa molt clara, un abús és un abús, en qualsevol entitat; no podem posar cognom als abusos"."Per què una investigació sobre abusos dins de l'Església i no contra les persones? Per què hem de posar cognoms, per què es queden fora els abusats en l'entorn familiar o en qualsevol entorn social dependent de l'administració? Jo crec que és el moment d'anar braç a braç, de no fer una lectura partidista d'això i de deixar a les institucions judicials que decidisquen", ha agregat.

També et pot interessar

stats