L'Assemblea del Consell d'Europa aposta pels indults i convida Espanya a reformar els delictes de sedició i rebel·lió
L'informe de l’assemblea, amb 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions, entre altres recomanacions, demana retirar la sol·licitud d'extradició a Puigdemont
L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, representada per 47 països, ha avalat aquest dilluns la resolució presentada pel diputat letó Boriss Cilevics en la qual es convida el govern central a reformar els delictes de sedició i de rebel·lió, es planteja l'indult dels presos del 'procés' i fins i tot es demana anar més enllà i retirar la sol·licitud d'extradició contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.
Malgrat les esmenes presentades pel PSOE, finalment la resolució de Cilevics, sobre la base del seu informe Haurien els polítics ser perseguits per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat?, ha sigut avalada per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions. El diputat letó ha insistit en tot moment que les penes imposades pel Tribunal Suprem van ser "desproporcionades".
El text aprovat defensa que Espanya "considere abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans que viuen a l'estranger i que estan buscats pels mateixos motius".
Així mateix, es planteja a les autoritats espanyoles que "s'abandonen els processos pendents per a càrrecs de rang inferior implicats en el referèndum de 2017 i no se sancione els successors dels polítics empresonats per accions simbòliques que simplement expressen la seua solidaritat amb els detinguts".
El PSOE havia demanat expressament suprimir aquest punt. "Això no pot fer-ho el govern perquè és una competència judicial", ha defensat el senador socialista Antonio Gutiérrez Limones. "El govern no pot incomplir una sentència o una resolució judicial", ha recalcat.
Tampoc han prosperat les esmenes formulades pel PP, que ha insistit que els polítics independentistes no van ser condemnats per exercir la seua llibertat d'expressió, sinó per sedició i malversació de fons públics després d'un judici amb totes les garanties.
"Espanya és una democràcia sòlida, un país descentralitzat amb tribunals independents i la realitat dels quals és totalment diferent i no té res a veure amb el que es mostra en aquest informe", ha defensat el diputat popular Pablo Hispán.
La ministra Arancha González parla de “recomanacions incoherents”
La ministra espanyola d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha assegurat aquest dilluns que l'informe de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa sobre el procés independentista català conté recomanacions sobre el poder judicial "un poc incoherents".
Segons ha assenyalat la ministra, "el senyor Cilevics fa una sèrie de consideracions a l'Executiu que tenen a veure amb l'actuació dels jutges a Espanya, amb el sistema judicial a Espanya, que a nosaltres ens semblen una un poc incoherents i confuses, atés que a Espanya regeix el principi de separació de poders, com a estat de dret que som".
González Laya ha recalcat que el fet que a l’informe es demane a l'executiu espanyol "que es clave en decisions que competeixen al judicial ens sembla simplement desconéixer el funcionament bàsic de l'estat de dret".