L'Audiència Nacional investiga delictes per valor de 800 milions d'euros relacionats amb criptomonedes

A la Universitat de València hi ha la Càtedra Deblanc, el major laboratori computacional d'Europa que actualment segueix el rastre de les estafes en criptomonedes

Criptomonedes / À Punt NTC
Carles González
José Luis Camps
06 de juliol 2021 - 21:54

L'Audiència Nacional investiga actualment delictes per valor de 800 milions d'euros relacionats amb criptomonedes. De fet, les organitzacions de consumidors han advertit de l'augment exponencial de les estafes amb aquesta classe de monedes. 

A la Universitat de València hi ha el major laboratori computacional d'Europa que actualment segueix el rastre de les estafes en criptomonedes. La Càtedra Deblanc es dedica a aplicar metodologies estadístiques i econòmiques per a detectar delictes financers i blanqueig de capitals.

Un projecte de la Universitat de València i de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública que té com a principal objectiu assistir tècnicament jutges i fiscals de la Comunitat Valenciana en la lluita contra els delictes financeroeconòmics i de blanqueig de capitals o de corrupció. A les seues instal.lacions hi ha 100 ordinadors connectats conjuntament. 

Segons han explicat Elena Badal Valero, investigadora de la Càtedra Deblanc UV, i José Manuel Pavía, director de la Càtedra Deblanc UV, han augmentat exponencialment els casos d’aquests tipus d'estafes en els últims quatre anys. Els usuaris entren en aquest nou negoci atrets per rendibilitats rècord. 

Al juny el bitcoin ha trencat la tendència alcista que portava. Si en els mesos de març i d’abril havia marcat rècords històrics i havia superat els 50.000 euros, al juny el seu valor ja és inferior als 29.000 euros. Encara que els analistes consensuen un nou sòl per a l'afonament del bitcoin, altres són de l'opinió que el fet que una moneda de bitcoin haja passat de valdre 64.000 dòlars a 37.000 dòlars en el termini d'un mes no vol dir que el mercat de les criptomonedes s'haja afonat o que la bambolla haja esclatat.

Amb el bitcoin va començar tot

Les criptomonedes van arribar al mercat l'any 2009 amb la irrupció del bitcoin. És un sistema digital de diners electrònics per a fer transaccions entre persones sense intermediaris financers. Hi ha més de 7.000 criptomonedes al món. De totes, només en cotitzen unes 5.400. Bitcoin i Ethereum són les criptomonedes més famoses. Al 2019 el negoci il·legal en criptomonedes superava els 22.000 milions d'euros.

També et pot interessar

stats