Directes
Ara en la televisió
TUPPER CLUB
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

L'Audiència permet per primera vegada a un hotel pagar la meitat de lloguer per la pandèmia

Aquesta resolució cautelar és la primera que aplica a Espanya una clàusula que permet ajornar el pagament de part del lloguer.

L'Audiència permet per primera vegada a un hotel pagar la meitat de lloguer per la pandèmia

La justícia deixa clar que no és el mateix una caiguda de la facturació que una pandèmia que impedeix treballar, en concret al sector hoteler a Mallorca. La Secció Huitena de l'Audiència de València ha aplicat, per primera vegada, la clàusula denominada rebus sic stantibus i ha concedit cautelarment l'ajornament del pagament de la meitat de la renda per lloguer a una empresa hotelera a causa de la pandèmia de Covid-19. L'establiment sobre el que es pren la decisió està situat a Mallorca.

Es tracta de la primera resolució d'una Audiència Provincial a Espanya que aplica aquesta clàusula a conseqüència de la pandèmia de coronavirus, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. En aquest cas, la competència del tribunal a València obeeix al domicili de la part demandada.

El jutjat de primera Instància número 1 de València va acordar, com a mesura cautelar, l'ajornament durant la tramitació del procediment del pagament del 50% de la renda mínima mensual –des de juny de 2020 fins a la sentència–, mantenint-se l'ajornament de les rendes que es generen a partir del pròxim mes de març de 2021, en què començarà la nova temporada hotelera, "únicament en el cas que subsistisquen les actuals restriccions legals d'aforament i d'accés en frontera a turistes europeus". Ara, l'Audiència confirma les mesures cautelars dictades el passat 25 de juny pel jutjat de primera instància.

L'empresa demandada va recórrer aquesta decisió en entendre que no es donaven els requisits per a aplicar la clàusula perquè la pròpia previsió contractual establia una renda fixa i una altra variable l'objecte de la qual era precisament mitigar-ne el risc, la qual cosa exclouria l'aplicació d'aquesta doctrina. A més, sostenia que hi havia una "falta de proporcionalitat" en entendre que la mesura "s'estén injustificadament almenys fins al mes de març de 2021 amb independència que en aquesta data estiguen o no vigents les limitacions a l'aforament de l'hotel i restriccions a l'entrada a Espanya de turistes estrangers".

No obstant això, la Secció Huitena de l'Audiència, que no prejutja el fons de l'assumpte, ha desestimat el recurs degut a les circumstàncies extraordinàries derivades de la situació de pandèmia i perquè la mesura aplicada no resulta desproporcionada.

Per a la sala, la situació jutjada "és totalment diferent" a la reducció de facturació d'empreses "en casos de crisi econòmica o altres esdeveniments més o menys previsibles dins de l'àmbit dels riscos normals del contracte". "És indubtable el caràcter extraordinari i imprevisible de la pandèmia que a més ha tingut efectes devastadors precisament en el sector del turisme i particularment a les illes Balears, on té la seua seu l'hotel", raonen els magistrats, que no consideren admissible "l'afirmació –o recriminació– que efectua l'apel·lant en el sentit que la mercantil demandant no adoptara mesures per a pal·liar o minorar els efectes desfavorables de la crisi sanitària".

També et pot interessar