L'Audiència de Saragossa exculpa l'exministra González Laya per l’entrada del líder del Front Polisario a Espanya
L’òrgan judicial assegura que no hi ha indicis que mostren que l’exministra coneixia “l'existència d'un interés judicial” sobre Ghali
L'Audiència Provincial de Saragossa ha exculpat l'exministra d'Afers Estrangers, Arancha González Laya, i l'excap del gabinet d'Exteriors, Camilo Villarino, del conegut com a cas Ghali en no veure indicis de delicte, en relació amb l'entrada a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali.
Segons un acte d'aquest mateix dijous, el jutge ha alçat la imputació sobre l'exministra seguint així els arguments esgrimits per l'Advocacia de l'Estat, que reiterava que no hi havia elements que permetien acreditar un possible delicte de prevaricació, encobriment o falsedat per part de cap dels excàrrecs del govern espanyol.
El tribunal ha assenyalat que no comparteix el criteri del jutge instructor, "si bé és innegable que González Laya era coneixedora de la intenció que Ghali fora tractat a Espanya i va prendre part activa en els preparatius que van conduir a això". Tanmateix, ha apuntat que "no existeixen indicis que donen suport a la conclusió que coneixia l'existència d'un interés judicial sobre la persona".
En concret, els serveis jurídics de l'Estat van argumentar, en un escrit de díhuit pàgines, que els fets acreditats en el marc de la investigació "no són constitutius de cap delicte". "Procedeix, per tant, que no s'allargue innecessàriament una instrucció respecte dels investigats, per les afeccions i conseqüències desfavorables que per a ells suposa", van assenyalar.
El desencadenant d’una crisi diplomàtica amb el Marroc
El líder del Front Polisario va ser ingressat el passat 18 d'abril a l'Hospital de San Millán-San Pedro, a La Rioja, amb un quadre greu per malalties derivades de la covid-19, en un trasllat des d'Algèria que la diplomàcia espanyola va titlar de qüestió humanitària.
L’entrada de Ghali a Espanya l’abril de l’any passat va ser el detonant d’una crisi diplomàtica amb el Marroc, que va tindre el seu punt més àlgid en l’arribada de més de 10.000 persones migrants a Ceuta entre el 17 i el 18 de maig del 2021. Un conflicte que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tancat recentment amb el suport a la proposta del Marroc per a l’autonomia del Sàhara.