L'augment del preu de les escoles d'estiu, un desafiament per a conciliar treball i vacances escolars

La Unió de Consumidors adverteix que enguany les escoles d'estiu i els campaments han apujat el preu entre un 10% i un 15%

Xiquets i xiquetes gaudint en un campament d'estiu / À Punt NTC

Comencen les vacances d'estiu i s'intensifiquen els problemes de conciliació per a moltes famílies valencianes. Pares i mares han de continuar treballant al juliol o l'agost, i això suposa fer autèntics malabars, també econòmics. Segons un estudi de la Plataforma d'Infància —xarxa de més de setanta organitzacions d'infància— fet en un miler de llars espanyoles amb xiquets i xiquetes, un 50% de les famílies diu que el que més els ajuda a conciliar en vacances són els campaments d'estiu, encara que un 14% no s'ho pot permetre. 

El cost mensual d'una escola d'estiu organitzada per un centre educatiu oscil·la entre els 400 i els 650 euros; en el cas de les guarderies, el preu es dispara fins als 700 euros, i un campus esportiu d'estiu pot costar entre 200 i 940 euros el mes, segons dades de la Unió de Consumidors. Això sí, les escoles que organitzen alguns ajuntaments són molt més econòmiques, uns 100 euros al mes, però no inclouen menjador i les places són molt limitades.

"Estos serveis cada vegada són més demandats per la població, però alhora en moltes ocasions suposa un problema econòmic, de fet enguany hem notat una pujada prou elevada respecte a l'any passat, entre el 10 i el 15%", explica el secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada. Recomana, per això, planificar molt bé les vacances, no gastar per damunt de les nostres possibilitats i evitar endeutar-se.

Des de la Confederació Gonzalo Anaya, s'aconsella consultar les AMPA, els consistoris o les mancomunitats que ofereixen escoletes d'estiu a un preu reduït o, en alguns casos, de manera gratuïta. "Malauradament, la quantitat d'alumnes que pot accedir a estes activitats és molt baixa", explica el seu president Rubén Pachecho. "Hi ha molt poca oferta a baix preu o amb gratuïtat perquè realment puga donar servei a la quantitat de població que ho necessita".

Més conciliació: la clau segons mares i pares

Les facilitats de conciliació en l'entorn laboral, diuen més de la meitat d'enquestats, seria la clau per a afavorir la criança dels fills i filles. No obstant això, segons l'estudi de la Plataforma d'Infància, el 55% no teletreballa i el 37% no té jornada flexible, perquè no els ho ofereixen cap de les dues opcions al lloc de treball.

"El teletreball permetria poder treballar mentre estàs al poble i allí et poden tirar una mà altres persones, o treballar amb flexibilitat horària per a alçar-se més prompte o triar l'horari que millor et convinga", afirma Almudena Escorial, responsable d'Incidència Política de la plataforma que apunta que l'estudi vol obrir el focus sobre la situació general de les famílies a Espanya respecte a la criança.

A més, l'estudi mostra que els majors problemes per a conciliar són dificultats en l'àmbit laboral (43 %), la falta de temps de qualitat amb els fills i filles (23 %) i la dificultat per a compaginar el dia a dia amb la jornada escolar i les activitats extraescolars (18 %).

"Moltes famílies no poden reduir la jornada perquè, o perden el treball o redueixen molt el sou, per tant, és essencial una prestació universal per criança", defensa Almudena Escorial.

Durant el curs, un terç dels progenitors no els pot arreplegar del col·legi

L'estudi destaca a més que, durant el curs, el 33% de les mares i pares no poden arreplegar els xiquets a l'eixida del col·legi i han de recórrer a altres persones. En este sentit, els serveis que ofereixen els centres escolars esdevenen clau per ajudar a la conciliació: el menjador (65%) i l'escola matinera o l'eixida ampliada (59% i 45%, respectivament).

Des de l'entitat demanen garantir mesures de conciliació en la llei de famílies, en tramitació parlamentària, incloent-hi l'ampliació dels permisos parentals i remunerar-los (almenys en la part intransferible de dos mesos), set dies laborals de permís de cuidadors i incloure el supòsit de malaltia comuna de xiquets i xiquetes.

"A Espanya, a diferència d'altres països europeus, concebem la criança com una responsabilitat exclusiva de les famílies; som un dels pocs països del nostre entorn que no té una prestació universal per criança", insisteix l'experta que adverteix que la falta de polítiques de conciliació adequades impacta en la vida dels xiquets i els seus drets.

També et pot interessar

stats