Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

L'avaria de l'escala d'un camió de bombers va retardar l'extinció de l'incendi de Campanar

El cap de bombers de València confirma que van haver de reclamar un segon vehicle per este incident, un interval que les famílies de les víctimes consideren clau i estimen que podria haver mitigat la propagació de les flames

L'edifici de Campanar després de l'incendi / Rober Solsona (Europa Press)

El cap dels bombers de València, Enrique Gisbert, ha confirmat que els efectius d'extinció no van poder desplegar l'escala del primer vehicle que va assistir l'incendi de la finca de Campanar el 22 de febrer de 2024, en què van morir deu persones, perquè estava trencada. Els bombers, que havien arribat deu minuts després del primer avís, van haver d'enviar un segon vehicle. El temps que va passar fins a l'arribada d'este segon camió va ser clau, ja que mentrestant no es va poder atacar el foc directament en el pis de l'octava planta on s'havia originat, per a impedir que s'estenguera a la resta de la finca.

Gisbert també ha concretat que en mitja hora l'escala d'evacuació interna de la finca havia col·lapsat, quan en teoria hauria d'estar dissenyada per a aguantar 120 minuts, la qual cosa va complicar les tasques d'evacuació.

Les revelacions s'han conegut durant l'interrogatori de Gibert com a testimoni al jutjat d'instrucció número 9 de València, que investiga l'incendi. Una causa que el jutjat va reobrir, després d'arxivar-la, a instàncies de l'Audiència Provincial.

Les parts han preguntat al cap dels bombers pels protocols que van aplicar per a decidir l'evacuació o confinament dels veïns. Ha respost que no hi ha una instrucció determinada i que es decideix en funció de les circumstàncies.

Els advocats de les famílies de les victimes, Manolo Mata, MIguel Ferrer i Ignacio Grau / À Punt NTC

Les acusacions que representen els familiars de les víctimes consideren que s'ha de concretar l'interval entre els dos camions de bombers, uns minuts que consideren "determinants". "Si eixa autoescala haguera funcionat s'hauria delimitat el foc a l'habitatge en què es va iniciar o en altres adjacents i probablement no s'hauria propagat", ha explicat el lletrat Miguel Ferrer.

Estos advocats interpreten de la compareixença de Gisbert "problemes de coordinació", que podrien haver perjudicat les persones que van fer cas als bombers i es confinaren a les seues cases. "Els caps no sabien on estaven les persones recloses. Difícilment pot enviar algú a rescatar-los si no saps on estan. Tenien la informació perquè els familiars preguntaven als policies i estos els deien que ja la coneixien, però sembla que no va arribar i va haver-hi errades", ha raonat Ferrer.

Les famílies volen el registre de telefonades a l'112

Les acusacions han acordat insistir en la petició del registre de les telefonades a l'112 de les víctimes i els operatius de rescat, una diligència que ja es va reclamar inicialment, abans que la causa s'arxivara, i que esperen que es prenga en consideració ara "a la vista de les noves revelacions".

"Els que abandonaren la casa estan vius i alguns dels que feren cas als bombers van morir. Hi ha gent que va faltar a les nou de la nit i estava des de les 17:44 amb possibilitat real que la salvaren, i això no va passar", ha apuntat l'advocat Manolo Mata.

Les famílies de les víctimes qüestionen l'actuació dels equips de rescat. Esperen que els aclarisquen per què tots els morts estaven entre el pis octau i dècim de la finca, i el motiu pel qual es van confinar a les vivendes. Volen certificar si es van quedar atrapats seguint instruccions. De qui i per què.

En la sessió d'este dimarts també ha declarat el cap de la Unitat d'Homicidis de la Policia Nacional de València, que ha corroborat l'informe sobre les morts, aquell fatídic 22 de febrer, i ha insistit en l'origen no criminal del foc.

Arquitectes i funcionaris, els pròxims a declarar

El 12 i 13 de novembre compareixeran els arquitectes que van desenvolupar el projecte i els tècnics municipals que van intervindre en la tramitació de les llicències requerides per a la construcció de l'immoble sinistrat.

Abans d'estes declaracions, van testificar els agents i el cap de policia científica de la Policia Nacional que van elaborar l'informe sobre les causes, un treball que manté l'origen fortuït del foc i l'ubica en el motor d'una nevera.

Les defenses de les famílies de les víctimes consideren que amb estes compareixences, huit mesos després del sinistre, ha començat realment la investigació del sinistre. Es va arxivar inicialment arran dels informes que constataven l'absència d'indicis criminals, però les defenses dels afectats, el fiscal i les associacions de residents van recórrer contra la fi de les actuacions judicials.

En resposta, l'Audiència va resoldre que no s'havien esgotat totes les vies d'investigació; per exemple, respecte del contingut de les converses telefòniques de les víctimes amb la finca en flames, en els minuts previs a la seua mort.

València Incendi edifici Campanar