Xoc institucional entre l’AVL i el conseller d’Educació

L’Acadèmia, que marca la normativa del valencià, qualifica d’”irresponsables” les declaracions de José Antonio Rovira, que té les competències en política lingüística

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, aquest dijous / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 d'agost 2023 - 10:50 Actualitzat: 25 d'agost 2023 - 20:20

Una "irresponsabilitat". Així valora l'Acadèmia de la Llengua (AVL) les recents declaracions del conseller d'Educació, José Antonio Rovira, en què qüestionava l'autoritat de la institució per a regular l'ús del valencià i defensava un tuit publicat des de la Conselleria d'Agricultura, en mans de Vox, que contenia cinc faltes d'ortografia. L'AVL, reconeguda per l'Estatut d'Autonomia com a única institució competent en matèria de normativa lingüística —en l'article 41— avisa que "qualsevol intent d'apartar-se del que prescriu l'Estatut comportaria una irresponsabilitat i un gran perjuí per a la societat valenciana i per a la normalització de la llengua pròpia".

Després de dos dies de silenci, l'AVL ha decidit posicionar-se en la polèmica que va esclatar arran del tuit de Vox dimecres, escrit en un valencià no normatiu i sota les tesis que neguen la unitat de la llengua. El missatge va esborrar-se hores desprès, però ha servit al soci d'ultradreta del PP al Consell per a escarotar el galliner després de més de vint anys de pau lingüística al nostre territori.

Missatge publicat en Twitter per la Conselleria d'Agricultura, en mans de Vox
Missatge publicat en Twitter per la Conselleria d'Agricultura, en mans de Vox

L'AVL, creada el 1998 per l'expresident popular Eduardo Zaplana i que ha contribuït a apaivagar el debat entorn del valencià, ha emés un dur comunicat de set punts en què recorda al govern liderat per Carlos Mazón que l'Estatut és clar sobre la seua autoritat: "La normativa lingüística de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua és d'aplicació obligatòria a totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana".

Al llarg de l'escrit, l'AVL es reivindica l'endemà que el conseller Rovira diguera que no creu que la institució acadèmica "tinga la veritat absoluta" sobre el valencià i es preguntara "per què no tindrà el conseller del que siga la llibertat de poder triar les seues normes" en les comunicacions institucionals. Davant d'aquestes opinions, l'autoritat lingüística entén que "qüestionar l'obligatorietat" dels seus pronunciaments és "qüestionar la norma institucional bàsica dels valencians". "Projectar la idea que pot haver-hi més d'una normativa lingüística és completament improcedent i allunyada dels objectius que ha de perseguir un govern", avisa el conseller. A més, a parer seu, el fet d'adoptar aquesta actitud "posa en perill tot el sector cultural i educatiu" i els àmbits d’ús del valencià, que "necessita una llengua estàndard consensuada".

D'altra banda, la institució dirigida per Verònica Cantó recorda que ha sigut creada com un organisme de "diàleg" i "consens" i adverteix que "pretendre revifar un conflicte que s’ha demostrat socialment estèril i artificial" perjudica "la vertebració lingüística, cultural i social" del poble valencià. "El valencià, la nostra llengua, la pròpia i històrica dels valencians, necessita que s’use en tots els àmbits de manera homogènia i que es dignifique. Qualsevol fragmentació o diversificació de la norma lingüística està fora del sentit comú, fora d’una visió de futur i fora del sentit institucional que esperem dels nostres governants", conclou.

L'acadèmic Artur Ahuir, per exemple, partia d'una posició diferent i va confluir. Venint de Lo Rat Penat, va ser un dels artífexs de l'acadèmia, per tres voltes membre de la junta de govern i ara també. “Ens agradaria que el conseller recapacite, que diga ‘m’he equivocat’”, afirma. 

Els acadèmics, i els que ho van ser, com Rafa Alemany, tanquen files. Deixen clar que l'Acadèmia és qui diu com es llig i com es parla el valencià, així ho referenda d'Estatut d'Autonomia. I això és així per raons sociolingüístiques, és el cànon oficial.

Plataforma per la Llengua avisa: denunciarà "cada vulneració lingüística"

Arran de la polèmica agitada per Vox i les declaracions posteriors del conseller d'Educació, Plataforma per la Llengua ha llançat a la Generalitat un avís. Assegura que vetlarà perquè "corregisca l'actitud" cap a la llengua valenciana i adverteix que, si no ho fa, presentarà una reclamació davant la Direcció General de Política Lingüística "per cada vulneració lingüística que realitze".

A més, demana la col·laboració ciutadana perquè tota persona que tinga coneixement de casos en els quals el Consell bipartit PP-Vox vulnere la normativa lingüística ho faça arribar al servei de queixes de l'entitat.

També et pot interessar

stats