L'edifici de Campanar espera el desenrunament mig any després de l'incendi

Els treballs s'ha xifrat en 1,5 milions d'euros, una xifra que assumiran les companyies asseguradores

Estat actual de l'edifici de Campanar
Estat actual de l'edifici de Campanar / À Punt NTC

L'edifici de Campanar està més prop de la reconstrucció. Mig any després de l'incendi que va posar fi a la vida de deu dels seus veïns, els tràmits per a la reconstrucció de l'edifici avancen. De fet, algunes de les màquines encarregades del desenrunament de l'edifici ja es troben a la zona.

Considerat el major incendi estructural que s'ha produït a la Comunitat Valenciana, el desenrunament s'ha xifrat en 1,5 milions d'euros. La xifra serà assumida per les companyies asseguradores, que també s'encarregaran de la despesa de la redacció del projecte, amb un valor d'1,1 milions d'euros.

L'estudi d'arquitectura Arqueha s'encarregarà del projecte de reconstrucció, que inclourà una votació entre els veïns per a escollir la nova façana. L'empresa tindrà un termini de set mesos per a la redacció. La comunitat de propietaris, que actua com a promotora, adjudicarà les obres d'execució, que podrien tindre un cost de 30 milions d'euros i allargar-se entre 12 i 18 mesos.

Un total de 131 famílies afectades

L'incendi va tenir lloc el 22 de febrer a les 17:30 hores, en l'apartament 86 del número 2 del carrer del Poeta Rafael Alberti. En menys d'una hora, l'incendi originat en l'habitatge número 86 de la torre més alta va acabar amb les 138 llars dels dos blocs.

Segons l'informe de la Policia Científica, una fuga de refrigerant en el condensador frigorífic de la cuina de l'apartament número 86 va ser l'origen de l'incendi, que es va propagar ràpidament a causa de les fortes ratxes de vent.

La Generalitat va impulsar 970.000 euros en ajudes als afectats i l'Ajuntament de València va posar a disposició de les 131 famílies afectades un edifici de vivendes socials al barri de Safranar. Finalment, van instal·lar-s'hi 99 famílies, entre les quals es trobaven 187 adults i 42 menors. Des d'aleshores, queden a l'edifici de vivendes socials 41 famílies.

Reobertura del cas judicial

L'Audiència de València va acordar el mes de juny la reobertura de la investigació judicial que al març va arxivar provisionalment el jutjat d'instrucció número 9 de València, en considerar que cal practicar noves diligències que aclarisquen totes les circumstàncies del succés.

La reobertura es va decretar arran d'un recurs interposat per familiars dels quatre membres d'una família que va morir en l'incendi, al qual es van adherir totalment o parcialment la Fiscalia i altres parts, com la comunitat de propietaris de l'edifici o l'Associació de Residents Damnificats per l'Incendi de Campanar.

Una dotzena d'entitats de l'àmbit de l'enginyeria, la seguretat i l'edificació s'han unit per a reclamar al govern una revisió de la normativa espanyola en matèria de protecció contra incendis en edificis, després d'alertar que, en l'àmbit mundial, aquest tipus d'incendis en grans edificis s'ha multiplicat per set els últims 30 anys.

També et pot interessar

stats