Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL

L'edil de Seguretat de Montcada: "Vam haver d'actuar ràpidament i fer una cadena humana per a traure als residents en els llits"

Martín Pérez Aranda, que va col·laborar directament en les tasques de rescat, ha relatat com va ser l'evacuació de la residència de gent major

Declaracions del regidor de Seguretat Ciutadana de Montcada i coordinador de Protecció Civil, Martín Pérez Aranda / À Punt NTC

Hores de desesperació i moltes carreres. El regidor de Seguretat Ciutadana i coordinador de Protecció Civil a l'Ajuntament de Montcada (Horta Nord), Martín Pérez Aranda, ha relatat aquest dimecres que la intervenció a la residència incendiada de la localitat va ser "ràpida i desesperant". "Vam haver d'actuar ràpidament. En trenta segons ens coordinàrem i férem una cadena per a traure els residents en els seus llits, habitació per habitació", ha explicat a À Punt. El foc va començar al voltant de les 23:21 hores de dimarts, moment en què els residents ja estaven descansant.

Pérez Aranda ha afirmat que després d'originar-se el foc, es van traslladar fins al lloc indicat diverses dotacions de Policia, Guàrdia Civil i Bombers per a actuar tan ràpidament com fora possible. "Ens van dir que estaven tots en els seus llits, que no es podien moure i vam haver d'actuar ràpidament, fent una cadena, per a anar traient pels corredors les lliteres amb les persones", ha afirmat l'edil, que ha col·laborat en les labors de rescat.

Aranda ha afegit que des del primer moment també es va acordonar la residència i "en tot moment" s'estava preguntant pels llistats de les persones ingressades amb l'objectiu d'anar comprovant que no es deixaven ningú a l'interior. "Ha sigut un treball ràpid, coordinat i desesperant", ha manifestat, per a agregar que quasi tots els residents tenien oxigen i era "impossible" que pogueren moure's. "Aquesta acció de companys i sanitaris ha evitat una tragèdia enorme", ha subratllat.

Ha sigut un treball ràpid, coordinat i desesperant

El regidor de seguretat ciutadana ha explicat que evacuaren 38 persones i que en el recompte s'adonaren que faltaven dos, que com es confirmaria després van ser els residents de l'habitació en la qual es va iniciar el foc i que es troben entre les sis víctimes mortals del sinistre. De la resta de persones residents, dues van ser intubades després del triatge del serveis sanitaris, que van confirmar que tres meses tenien ja una deficiència respiratòria incompatible amb la vida.

Preguntat pels controls en la residència, ha indicat que es tracta d'un centre de titularitat pública, però gestionat per una empresa privada i ha assenyalat que amb la covid-19 s'hi havien tallat les visites. Sobre les causes del foc, l'edil ha manifestat que la Policia Científica determinarà si ha sigut una negligència d'algun dels residents o si, per contra, es tracta d'alguna fallada elèctrica.

Gràcies a la unió dels equips de rescat s'han evitat més morts segures

Almenys set efectius de rescat que van participar les tasques d'extinció i evacuació de la residència també han sigut atesos pels serveis sanitaris. Agents de la Policia Local, de Protecció Civil, i de la Guàrdia Civil, que va mobilitzar "immediatament" equips de les casernes de Tavernes Blanques, Massamagrell i de la mateixa Montcada. El portaveu del cos armat, Jesús María Sánchez, ha destacat al programa A la Ventura que "gràcies a la unió" i la ràpida coordinació dels efectius "s'ha pogut evitar més morts segures".

"La visibilitat era completament nul·la. Van intentar avançar i van acabar intoxicats pel fum. Han sigut atesos en un centre hospitalari i actualment s'estan recuperant" ha destacat Sánchez sobre l'estat de salut dels agents.

l’Horta

També et pot interessar