L’EMA manté la recomanació d'injectar la segona dosi d’AstraZeneca

L’organisme diu que no hi ha evidències que la segona dosi augmente el risc de trombes

Astrazeneca
Imatge d'arxiu de la vacuna d'AstraZeneca / Shutterstock

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) manté la recomanació d'injectar una segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca als qui van rebre una primera sense efectes adversos greus. Asseguren que no hi ha evidències que la segona injecció augmente el risc de desenvolupar trombes.

Des de la institució han manifestat que hi ha evidències, segons alguns estudis, que encara han de ser analitzats, sobre l'efectivitat de l'ús d'una segona dosi d'una vacuna d’ARNm, el resultat de la qual mostra que “no hi ha preocupació des d'una perspectiva de seguretat” i que és “eficaç” des del punt de vista immunològic.

El PRAC informa que baixa la taxa de mortalitat

El Comité de Farmacovigilància (PRAC) ha informat que la taxa de casos amb algun efecte advers es manté en el mateix nivell de risc (aproximadament un de cada 100.000), mentre que ha observat menys alertes de defuncions, per la qual cosa la taxa de mortalitat s'ha reduït. Segons expliquen pot deure’s al fet que des dels serveis sanitaris hi ha un monitoratge en alerta davant possibles casos, fet que ha provocat que augmente el diagnòstic precoç i el tractament.

Respecte a la possibilitat que apareguen trombes amb les segones dosis, han explicat que l’EMA està investigant les dades de Farmacovigilància per a comprendre si hi ha cap incidència. "De moment no hem vist cap resultat sobre aquest tema", diuen des del PRAC

La recomanació de l'EMA s’oposa a la del Ministeri de Sanitat

Aquesta recomanació va en el sentit oposat de la de la comissió de salut pública, en què estan representades totes les comunitats autònomes, que aconsella a les persones menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d’AstraZeneca que trien Pfizer com a segon vial de la vacunació. De fet, dijous passat el Ministeri de Sanitat va insistir que les autonomies no havien de recomanar vacunar-se amb el vial de la farmacèutica anglosueca.

Aquest divendres, la Conselleria de Sanitat Universal ha enviat la citació per a la segona dosi a les persones menors de 60 anys que van rebre el primer vial d’AstraZeneca. Aquelles persones que preferisquen mantindre la mateixa injecció hauran de signar un consentiment informat

Aquest és el missatge que han rebut les 40.000 persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca i que ara han citat per a la segona dosi. El departament que dirigeix Ana Barceló recorda que han de signar un consentiment per tornar a immunitzar-se amb la mateixa. 

Missatge de la Conselleria de Sanitat Universal
Missatge de la Conselleria de Sanitat Universal / À Punt NTC

Experts asseguren que la recomanació de posar-se la segona dosi de Pfizer és un “despropòsit”

En una entrevista a Les notícies del matí, el president de l’Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes, José Antonio Forcada, ha assegurat que la manera de procedir del Ministeri de Sanitat “és un despropòsit total”. Forcada atribueix als interessos polítics, derivats “d’una guerra comercial entre la Unió Europea i la farmacèutica”, les recomanacions que està fent el Ministeri respecte a l’administració de la segona dosi d’AstraZeneca. 

També et pot interessar

stats