L'empoderament de les recluses víctimes de violència de gènere
El programa pentenciari Ser Dona visita Morella.
Recluses de la presó de Picassent visiten Morella, capital de la comarca dels Ports. Són dos dies de convivència entre dones preses que participen en el programa Ser Dona amb l'Associació de Dones Progressistes de Morella. L'associació local, que treballa per la visibilització de les dones i la igualtat, conegué el programa Ser Dona de la presó de Picassent el 2018. Visitaren a la presó tot el treball i aprenentatge que duen a terme i decidiren convidar-les a visitar Morella com a festa de final de curs del projecte. La presidenta del col·lectiu de Morella, María Consuelo Pérez, destaca la qualitat personal de les preses i ens relata que han parlat de com viuen privades de llibertat i de quines han sigut les experiències que les han dutes fins allí. ''També volem donar a conéixer el treball que fan les monitores per la reinserció, i que aquestes recluses tinguen clar el seu paper com a dones, un bagatge que les ajudarà a trobar una vida millor quan isquen de nou al carrer''.
Les recluses integrants del programa i les seues directores han conegut el poble i han compartit experiències. Elvira Biendicho, una de les preses, va conéixer aquesta iniciativa que oferia la presó el 2013 i ara està encantada amb les sessions i tot el que li ha oferit, com aquesta escapada als Ports, ''ens han tractat de forma excel·lent, és com un premi'', diu Elvira.
El projecte Ser Dona
La iniciativa Ser Dona naix el 2010 a la presó de Picassent. Va adreçada a dones recluses que han sigut víctimes de la violència de gènere o que estan es risc. Inclou un manual de 50 sessions en què intenten que les víctimes s'empoderen i guanyen autoestima. Tracten temes com els rols masculí i femení, les inseguretats, la identitat de gènere, la sexualitat en la parella, etc. El programa dura 9 mesos i li dediquen 7 hores a la setmana. També inclou tallers impartits per dones professionals de l'exterior o activitats lúdiques com aquestes jornades de convivència amb què s'ha clausurat el curs d'enguny. Susana Martín, jurista criminòloga de la presó de Picassent, diu que amb aquesta iniciativa ''es volen donar les ferramentes necessàries per a motivar-les al canvi i que siguen dones lliures per a prendre decisions''.