L’endometriosi, la malaltia invisibilitzada que afecta una de cada deu dones: "És un problema de salut i social"

"Si un procés fisiològic t'incapacita no és normal, lluitem perquè se'ns escolte i es busquen les causes", defensen des de l’Associació d'Afectades d’Endometriosi de València

WhatsApp Image 2024 03 23 at 13.46.18
L’Associació Afectades d’Endometriosi de València (AAEV), a l'expositor de la plaça de l'Ajuntament aquest matí / À Punt Notícies

Una de cada deu dones pateix endometriosi. La dada és ben significativa, però ho és més el desconeixement sociocultural davant d’aquesta malaltia crònica i inflamatòria, en les trompes i els ovaris principalment, que té una prevalença entre el 10% i el 20% de les dones i un retard en el seu diagnòstic de nou anys aproximadament. 

Ara, l’Associació d'Afectades d’Endometriosi de València (AAEV) s’ha unit aquest dissabte a la reivindicació simultània en diverses ciutats del món per a visibilitzar la malaltia, dins de la campanya que anomenen Endomarch 2024. Sota el lema “La regla no fa mal” i el color groc —que representa a l’endometriosi—, dediquen el mes de març a diverses xarrades, jornades, actes i tallers dedicats a la visibilització.

AAEV ha estat aquest dissabte des de les 11 hores fins a les 14 hores a la plaça de l’Ajuntament de València amb un expositor informatiu per a reivindicar una major investigació i explicar les diverses necessitats i mancances que pateixen, que faran arribar a les autoritats. "Si un procés fisiològic t'incapacita no és normal, lluitem perquè se'ns escolte i es busquen les causes", expliquen al compte d'Instagram de l'associació.

En el seu manifest, l'AAEV assegura que l’endometriosi “és incapacitant, disminueix la qualitat de vida en diferents àmbits i hi ha una falta de reconeixement de la cronicitat i potencial discapacitat que situa moltes pacients en una situació de vulnerabilitat social i laboral.” 

Així mateix, han afegit, que les pacients “han d’enfrontar-se a biaixos i estereotips de gènere que perpetuen la discriminació; per tant, no és només un problema de salut, és un problema social, volem que deixe de ser invisible.”

Entre algunes de les mesures que recalquen estan "un finançament públic més gran per a la investigació en la detecció i tractament de l’endometriosi, el reconeixement legal i la protecció social de l’acció discapacitant i incapacitant de l’endometriosi". Alhora, també ressalten la importància de "la formació i sensibilització dels professionals de la salut" i una millor atenció "en el diagnòstic primerenc".

També et pot interessar

stats