Els efectes de la DANA: barrancs desbordats, carreteres negades, múltiples rescats i un desaparegut
Les pluges torrencials s'acarnissen amb les comarques del centre amb més de 200 litres en alguns punts i es desplacen cap al nord, que s'endurà la pitjor part esta vesprada
Talls de trànsit, carrers inundats, classes suspeses en diversos municipis, arbres caiguts i més danys en el mobiliari públic són les mostres de l'empremta de la virulenta DANA que assota este dimarts la Comunitat Valenciana, amb pluges torrencials a l'arc mediterrani que han obligat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a decretar el màxim nivell d'alerta. En concret, s'ha establit avís roig (extrem) al litoral de la província de València i també a l'interior nord per ruixats intensos que poden acumular 90 litres en una hora i 180 en dotze. Per exemple, a la Vall dels Alcalans, demarcació que inclou municipis com Llombai i Montroi, han caigut en a penes dos hores entre 150 i 200 litres per metre quadrat, segons Emergències de la Generalitat. L'atenció ara està posada sobre el nord de València, on es manté l'alerta roja fins a les 18:00 hores. A la part sud de la província el nivell ha baixat ja a taronja.
Les zones més afectades pel temporal ja deixen xifres molt elevades de precipitació acumulada, d'acord amb els registres actualitzats per Aemet, Avamet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Fins a les tres del migdia, el municipi on més ha descarregat la DANA és Castelló, a la Ribera Alta, que supera els 256 litres d'aigua. A continuació, li segueixen la Pobla Llarga, Requena i l'Alcúdia, tots per damunt de 200. A Requena, en només una hora s'han arribat a arreplegar quasi 71 litres. També ha plogut amb força a Utiel (178 litres acumulats), Setaigües (177), l'Alcúdia (174), Simat de la Valldigna (174), Carcaixent (168) i Carlet (160).
Utiel, de fet, ha quedat negat perquè el riu Magre s'ha desbordat al pas pel terme municipal. En declaracions a À Punt NTC, l'alcalde del municipi, Ricardo Gabaldón, ha contat que la situació és "crítica, dantesca". "No recorde haver vist res igual", ha insistit, i això que fa seixanta anys que resideix en esta població de la Plana d'Utiel-Requena. Tal com ha relatat, els carrers semblen rius, que arrosseguen amb força vehicles i contenidors. El regidor s'ha mostrat preocupat per la gran quantitat de precipitacions que estan descarregant a la zona i anticipa que la vesprada "serà molt complicada". L'Ajuntament del municipi ha suspés tota l'activitat educativa i esportiva.
A més, fonts de l'Ajuntament de l'Alcúdia han assegurat que de matí s'ha perdut la pista d'un camioner que circulava pel camí de la Muntanya. Ha arribat a creuar el barranc de Benimodo, diuen, en principi sense problemes. No obstant això, no es tenen més notícies d'ell des que ha abandonat el vehicle i, quan els bombers han acudit al camió, el treballador ja no es trobava dins i el seu telèfon mòbil no està operatiu. El consistori ha confirmat que ja s'ha iniciat la recerca d'esta persona.
Jornada difícil a les carreteres
Les tamborinades que han descarregat des de la matinada han afectat greument la mobilitat pel territori, especialment per carretera i tren. La pitjor part se l'han enduta les comarques de la Ribera, la Canal de Navarrés, la Foia de Bunyol i la Plana d'Utiel-Requena. Els més de 150 litres per metre quadrat que han agranat la Ribera Alta han negat diverses vies de circulació i han provocat nombrosos talls al trànsit, entre d'altres en vies principals com són l'A-7, a l'Alcúdia i Montortal, i l'A-3 a Requena i en algunes eixides de l'autovia. D'acord amb el servei d'emergències de l'112, s'han registrat incidències en més d'una vintena de carreteres secundàries i comarcals a la província de València, sobretot ubicades a la Ribera. Tous ha estat incomunicat diverses hores perquè la CV-541, que connecta amb Alberic, estava impracticable. A més, s'han clausurat vies a la Costera, la Vall d'Albaida, la Plana Alta i la Plana d'Utiel-Requena, així com els ports de València i Sagunt.
En este context, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha mantingut una reunió de coordinació amb representants dels cossos de seguretat i emergències de l'Estat, així com de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), la Direcció General de Trànsit (DGT), Renfe i Adif. En acabar, Bernabé ha fet un repàs de l'evolució de la DANA al territori en declaracions als mitjans de comunicació i ha actualitzat la situació del trànsit. Segons ha explicat, les carreteres estan recobrant progressivament la normalitat i moltes de les que estaven tallades ja han reobert. A l'A-7 han habilitat un carril perquè els més de 300 vehicles pesants que hi havia atrapats pogueren començar a circular per la via.
Més de 150 incidències
La brutalitat dels aiguats ha provocat nombrosos incidents, especialment al centre del territori. Des de les sis del matí, el Consorci Provincial de Bombers de València ha gestionat més de 150 avisos relacionats amb les pluges per tota la província, especialment per conductors atrapats per l'aigua en cases inundades, sobretot a Catadau i Montroi. S'han efectuat múltiples rescats, entre d'altres el del conductor d'un camió que havia bolcat i a qui han tret en helicòpter. A Llombai i Catadau, el sostre de les cooperatives s'ha enfonsat i els alcaldes han explicat a À Punt que hi ha molts locals inundats en estos pobles. A més, una forta granissada ha fet malbé la collita del caqui i els danys han sigut "brutals", en paraules del primer regidor de Llombai.
A més, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha detallat en una altra compareixença pública que de moment no hi ha constància de danys personals, però sí que s'han registrat alguns desperfectes materials per les inundacions. A Torís, l'aigua ha negat un habitatge amb cabres dins, que malauradament han mort ofegades. A més, a Carlet han hagut de desallotjar dos pavellons d'una residència d'ancians, però Mazón ha dit que la situació està "controlada" i se'ls ha mogut a altres instal·lacions del recinte. El mandatari autonòmic ha demanat a la població precaució i que seguisca les indicacions dels serveis d’emergències i evitar els desplaçaments que no siguen necessaris.
Mazón també ha remarcat que en general els embassaments valencians estan molt per davall de la capacitat, i, per això, tenen marge per a anar acumulant l'aigua que estan rebent, cosa que ha qualificat de "bona notícia". Cap al migdia, el Centre d'Emergències ha emés un avís especial d'alerta hidrològica als municipis del voltant de la conca del riu Magre, un dels que ha vist més incrementat el cabal en les últimes hores. També s'ha adoptat esta mateixa mesura en les poblacions pròximes al barranc del Poio. Es demana a la població que no s'acoste a les riberes dels rius.
En les pròximes hores, els ulls estan posats en diversos barrancs de la província de València, que arrosseguen molta aigua procedent de les pluges. La delegada del govern espanyol ha assenyalat que el de Barxeta (Costera) podria eixir-se'n de mare en algunes zones concretes, que estan vigilades de manera especial. També al barri de Culla de Carcaixent estan pendents de la pujada de l'aigua en xicotets barrancs. Bernabé ha aclarit que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer està 24 hores en alerta i els agents mediambientals estan sobre el terreny en les parts més complicades, però ha insistit que la situació està a ratlla.
D'altra banda, més de seixanta municipis, sobretot de les províncies de València i Alacant s'han despertat este dimarts amb les classes suspeses per precaució. Entre altres, Crevillent, Elda, Santa Pola, Énguera, Nàquera, Alzira, Carcaixent, Utiel, Algemesí o l'Alcúdia. També s'ha cancel·lat la docència en tots els campus de la Universitat de València i els de la Politècnica de València.
L'avís roig al litoral nord de la província de València, han remarcat tant Mazón com Bernabé, es manté actiu fins a les 18:00 hores si res canvia. A la resta de la província hi ha alerta taronja per tempestes fortes, mentre que a Alacant i Castelló, és groga.