Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

La lava del volcà de La Palma avança cap a la mar cremant cases i deixant milers d'evacuats

L'erupció del volcà a La Palma obliga a evacuar 5.000 residents i afecta un centenar d'habitatges. També ha provocat el tancament de set carreteres, algunes soterrades per la lava, igual que un col·legi

Imatges impactants de l'erupció del volcà
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de setembre 2021 - 09:12 Actualitzat: 22 de setembre 2021 - 11:20

L'atenció aquest dilluns està posada a l'illa canària de La Palma, on l'erupció del volcà Cumbre Vieja està obligant a desallotjar de manera massiva algunes zones pròximes. De moment, s'han desallotjat 5.000 residents de les localitats de Los Llanos, El Paso i Tazacorte, que han passat la primera nit fora de casa. Un desallotjament que pot arribar a 10.000 persones si les coses es compliquen.

Les llengües de lava provocades per l'erupció del volcà tenen una altura mitjana de sis metres, i avancen a 700 metres per hora, arrasant al seu pas cases, cultius i infraestructures. Ja han afectat prop d'un centenar d'habitatges, segons ha explicat el president del cabildo de la Palma, Mariano Hernández.

L'erupció, a més d'arrasar desenes d'habitatges, ha provocat el tancament de set carreteres, algunes soterrades per la lava, igual que un col·legi, el de Los Campitos, a El Paso, mentre que perilla el de Todoque, a Los Llanos de Aridane.

"Estem davant una circumstància extraordinàriament perillosa"Ángel Víctor Torres - President de Canàries

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha explicat que la millor notícia d'un volcà que "segueix actiu i que seguirà així els pròxims dies", és que no cal lamentar cap pèrdua humana. Segons ha destacat "la lava camina cap a la mar i és previsible que al voltant de les 20:00 hores puga arribar a la zona costanera". "Estem davant d'una circumstància extraordinàriament perillosa", ha assenyalat.

20.000 tones de diòxid de sofre

Torres ha assenyalat que el volcà ha emés més de 20.000 tones de diòxid de sofre, si bé el fet que no hi haja vent fa que l'activitat aeroportuària de l'illa es mantinga.

Els ciutadans han eixit dels seus domicilis i, de fet, a algunes cases ja ha arribat la lava, que ix d'alguna de les set boques d'aquest volcà en una erupció de tipus estrombolià que està deixant imatges espectaculars i que ha obligat a activar l'alerta roja. Els que no tenien un altre lloc on passar la nit han dormit al pavelló de la capital, Santa Cruz. A les persones amb mobilitat reduïda les han traslladades a instal·lacions militars.

Fins ara l'erupció del volcà no ha provocat víctimes personals, però està deixant una situació "desoladora" a la zona, segons ha explicat Mariano Hernández, perquè la lava "es menja literalment" tot el que va trobant en el seu camí cap a la costa del Valle de Aridane.

La Creu Roja ha desplaçat a La Palma vint efectius que s'han sumat a 15 més que ja treballaven a l'illa per a donar suport a les persones allotjades a l'alberg habilitat en unes antigues instal·lacions militars, així com als turistes i efectius de seguretat i emergències desplegats a la zona.

La Guàrdia Civil ha mobilitzat 200 efectius pel volcà de La Palma i la Policia Nacional 92 agents més dins d'un reforç activat en les últimes hores per a atendre l'emergència. La Unitat Militar d'Emergències també s'ha sumat al dispositiu de seguretat que s'ha establit a l'illa amb 67 membres i 30 vehicles. Aquest contingent s'incrementarà al llarg del matí fins a arribar als 180 efectius i 57 vehicles, mentre que per a primera hora de la vesprada hi ha prevista l'arribada de tres hidroavions més.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha declarat també que s'està analitzant la possibilitat d'enviar algun tipus de material i personal especialitzats en gasos per si fora necessari i l'Armada està preparada per si calguera "fer algun tipus d'acostament per mar".

Els sismòlegs i vulcanòlegs preveuen que les erupcions del volcà Cumbre Vieja continuaran els pròxims dies i que, fins i tot, apareixeran noves fissures per on eixirà la lava, però no creuen que seran explosives.

25.000 terratrémols en nou dies

La terra anava avisant. Vora 25.000 terratrémols en nou dies havien originat la deformació de la superfície i s'havia detectat una gran bossa de magma de quasi 20 milions de metres cúbics sota l'escorça. Una olla de pressió que va esclatar aquest diumenge poc després de les tres de la vesprada.

El que ha acabat passant a Cumbre Vieja era una de les possibilitats amb què treballaven després de detectar-se la gran activitat dels últims nou dies, segons ha explicat a À Punt José Delgado, responsable de la xarxa sísmica de la Universitat d'Alacant.

Dos nous sismes desembocaren en una erupció explosiva i s'obriren set fissures per on començava a emergir la lava, rius de material incandescent a més de 1.000 graus que es mengen tot el que troben per davant, pins, matolls, carreteres i cases. De seguida començaren l'evacuació de les zones més pròximes.

Sánchez visita les zones afectades

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat fins a la zona afectada per a conéixer de primera mà la situació i ha participat en una comissió de seguiment de l'evolució de l'erupció. Aquest dilluns el president ha visitat, acompanyat del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el centre d'acolliment d'afectats per l'emergència volcànica, situat a l'aquarterament d'El Fuerte i que atén la Creu Roja.

Més tard, ha assistit al comité director del pla especial de Protecció Civil i atenció d'emergències per risc volcànic (Pevolca). Ja a la vesprada, el president Sánchez s’ha desplaçat a les zones més afectades per l’explosió en companyia novament del ministre de l’Interior. Allí ha sigut testimoni de l’avanç de la lava cap a la mar i ha aprofitat per a posar en valor les tasques de coordinació d’emergències que s’estan portant a terme des del lloc de comandament avançat, instal·lat al centre de visitants del Parc Nacional de la Caldera de Taburiente.

El president tenia previst volar a Nova York aquest diumenge, però va decidir suspendre en l'últim moment el seu viatge després de produir-se l'erupció a La Palma, per a desplaçar-se a l'illa. Sánchez ha mostrat el compromís i suport de l'executiu perquè "totes les pèrdues materials" es reposen "com més prompte millor"

Sánchez ha assenyalat que les institucions canàries i el govern d'Espanya han col·laborat en "un exercici d'anticipació" per al que "poguera produir-se" i també han transmés "informació pública a la ciutadania per a conscienciar-la" de l'erupció. Així mateix, ha reafirmat les paraules del president de les Canàries sobre la importància de traslladar a la població de l'illa "la garantia de la seua seguretat".

Volcà de La Palma

També et pot interessar