L'escassesa de medicaments per al TDAH a la Comunitat Valenciana supera la dels fàrmacs antidiabètics

La falta de medicaments del grup terapèutic de psicoestimulants ha augmentat un 138% en l'últim mes, segons l'informe de la xarxa digital de farmàcies LUDA Partners

Concerta és el fàrmac amb majors problemes de disponibilitat
Concerta és el fàrmac amb majors problemes de disponibilitat / LUDA Partners

L'escassesa de medicaments ha pres un nou rumb, segons un recent informe elaborat per la xarxa digital de farmàcies LUDA Partners, que revela hi ha una falta creixent de medicaments per al Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) a la Comunitat Valenciana, que fins i tot supera la de les baixes xifres dels fàrmacs antidiabètics, que són els que al llarg de l'any s'han vist més afectats per problemes de subministrament.

D'acord amb l'estudi, els medicaments per a tractar el TDAH són ara mateix els que més costa trobar a les farmàcies del país, tenint en compte que les notificacions de faltes reportades pels farmacèutics s'han incrementat en un 138% en l'últim mes.

El problema es torna encara més evident en considerar la xifra de persones amb TDAH, una patologia amb símptomes com falta d'atenció, hiperactivitat i impulsivitat. S'estima que un 6,8% dels menors i adolescents, així com al voltant d'un 3% dels adults, pateixen d'esta condició, i la pèrdua d'adherència al tractament pot tindre un impacte negatiu en la vida diària.

Les marques de medicaments per al TDAH amb desproveïment

L'estudi realitzat per LUDA, una eina innovadora per a localitzar medicaments en farmàcies, destaca que Concerta és el fàrmac amb menys disponibilitat, i representa el 88% de les localitzacions relacionades amb els tractaments per al TDAH.

En segon lloc es troba Atenza, amb un 5% de les localitzacions, seguit de Rubicrono, que abasta un 3%. La resta de les localitzacions corresponen a altres marques destinades a tractar esta patologia.

A més, és important assenyalar que la xifra de reports, a Espanya, supera en un 54% a la registrada durant el pic de la crisi d'Ozempic, un tractament per a la diabetis tipus 2 que es va tornar viral perquè aprimava, i això va fer que s'esgotara a les prestatgeries i hi haguera llista d'espera per a adquirir-lo.

Internet es converteix en una font de solucions

En este context, internet i les xarxes socials han emergit com a plataformes clau per a comunicar problemes personals o col·lectius a través de les associacions de pacients a la recerca de solucions per a la falta de medicaments. A més a més, les xarxes socials s'han convertit en un espai per a intercanviar possibles solucions.

L'eina LUDA permet als farmacèutics localitzar de manera immediata la farmàcia més pròxima que sí que disposa del medicament, i així s'evita la pèrdua d'adherència al tractament i el col·lapse en els centres de salut per canvis de receptes.

També et pot interessar

stats