L'escola infantil d’Alfafar, rodejada de cotxes 53 dies després: "Necessitem que els retiren per a reconstruir-la"
L'Ajuntament de l'Horta Sud assegura que, a pesar que retiren noranta vehicles al dia, tenen poca capacitat per a traslladar-los
Les responsables de l'Escola Infantil Municipal Ninos Porta Sud, d’Alfafar, urgeixen que es retiren els vehicles que envolten les seues instal·lacions. Depenen del trasllat d'estos cotxes de les campes per a poder començar la reconstrucció de l'escoleta.
La Ninos Porta Sud és una cooperativa formada per dones, pertanyents al grup Florida que, 53 dies després de la DANA, encara veu difícil la possibilitat de rehabilitar i reobrir l'edifici que alberga les aules infantils.
Des de l’escola ja van demanar a l’Ajuntament d’Alfafar que retiraren les campes de cotxes del voltant, però la directora del centre, Ariadna Suay, afirma que “hi ha pocs efectius i la cosa va lenta”. Suay explica que des del consistori s’excusen que la qüestió s’ha delegat als municipis i que estos "tenen la capacitat que tenen”. En el cas del municipi de l’Horta Sud, l’Ajuntament afirma que retiren una mitjana de noranta vehicles al dia amb dotze grues, però des de l’escola expliquen que no saben quan es produirà eixa retirada total dels vehicles que s’amunteguen a les portes del centre.
La direcció reclama com una prioritat la reconstrucció de l’escola de zero a tres anys, que té 93 alumnes que actualment estan repartits, en alguns casos “fora de la localitat” perquè les famílies “s’han vist molt afectades”. L’alumnat que continua al municipi s’ha vist reubicat a l’Escola Infantil Municipal d’Albal, que ha cedit un espai, on han anat “tan sols les famílies que s’han pogut desplaçar allà”.
A més, es queixen que des del mateix dia 30 d’octubre l’escola ha patit saquejos, “s’han emportat des d’aixetes, la cuina que era d’alumini i objectes de valor, a fins i tot coses que havíem rescatat per ser recuperables, com cadiretes de plàstic”. Suay afirma que estos saquejos “han sigut constants des d’aquell dia”.
Els infants “necessiten estabilitat”
Per als infants, amb eixa edat, és molt important no només el fet de tornar sinó també “d’on tornes”, ja que “necessiten una estabilitat”. Suay lamenta que els hauria agradat “poder atendre totes les famílies” però només han pogut fer-ho amb unes trenta.
Explica també que hi ha molta gent esperant que l’escola puga tornar a obrir, “perquè hem treballat molt en el període de vinculació a l’escola i estan esperant que l’obra siga possible i poder tornar”, i, mentrestant, “estan fent malabarismes per a conciliar la vida laboral i familiar amb tota la desgràcia”, més tenint en compte “que es tracta de criatures molt dependents que necessiten atenció constant”.
Des de la cooperativa calculen que, en el moment que retiren els vehicles i s'adeqüe l'entorn, l’escola ja estarà preparada per a l’inici de les obres, amb una duració estimada entre tres i cinc mesos. “Tenim el suport de Caixa Popular, Consum, i de totes les cooperatives germanes fins que el consorci faça els pagaments”.
Per altra banda, Suay afirma que també els agradaria poder reubicar-se en qualsevol espai del municipi “que siga adaptat” fins que les instal·lacions estiguen enllestides, com ha passat amb l’escola germana Ninos Picanya, a la qual l’Ajuntament ha cedit la biblioteca municipal i “després de festes continuaran ja l'activitat en eixe espai”. Si aconsegueixen reduir els temps al mínim, els agradaria poder oferir el servei “al març o abril”, si no, esperen que no s’estenga “més enllà de juny”.