L'ús escolar de tauletes i ordinadors, en revisió per a limitar-lo cinc anys després de la pandèmia
La Comunitat Valenciana no descarta revisar pròximament la seua estratègia
L'ús didàctic de tauletes i ordinadors en els centres educatius, que durant la pandèmia es va accelerar exponencialment, està en revisió d'acord amb les últimes decisions de diverses comunitats, com Múrcia i Madrid, i del mateix govern central, que ja té en marxa una llei per a limitar-lo. Algunes comunitats defenen el seu model híbrid, en el qual conviuen la part digital i l'analògica, mentre que altres autonomies com la Comunitat Valenciana no descarten revisar pròximament les seues estratègies.
El govern valencià estudia la conveniència de fer "un pas més" en el cas dels col·legis que usen els llibres o materials en suport digital, la qual cosa implica emportar-se el dispositiu a casa per a fer tasques. La proposta es presentarà als sindicats a l'abril i es debatrà amb associacions de pares i docents.
Cal recordar que, el maig del 2024, la Generalitat va prohibir l'ús dels telèfons mòbils en tots els centres educatius valencians no universitaris i durant tota la jornada; és a dir, no sols en classe, també durant el temps de l'esplai o les extraescolars.
Encara que les competències educatives estan transferides a les comunitats, el govern espanyol ha inclòs mesures en el projecte de llei de protecció de menors en entorns digitals, aprovat este dimarts en el Consell de Ministres, que obligarà a regular l'ús d'ordinadors i tauletes en tots els cicles d'ensenyament no universitari i al fet que els centres educatius elaboren un pla digital anual.
En qualsevol cas, la llei garanteix i té en compte les competències digitals que han d'aconseguir en cada etapa i que marca la llei d'educació (LOMLOE).
Impuls de les tecnologies durant la covid-19
Quan va esclatar l'emergència sanitària i els estudiants i professors es van confinar a casa, les tecnologies van jugar un paper decisiu per a salvar el curs.
Eixa infraestructura s'ha mantingut cinc anys després, i en molts centres educatius ha requerit inversions per a donar espai a les tauletes i ordinadors, en detriment de llibres de text, quaderns i llapis. Ara, diverses administracions es replantegen l'equilibri entre eixes eines.
Madrid: dos hores setmanals en infantil i primària
La Comunitat de Madrid (PP) anunciava el 19 de març que, a partir del pròxim curs, limitarà l'ús d'estes eines per a tornar a l'essència de l'educació, però adaptada al present. Es vetaran en el cicle de 0-3 anys, i hi haurà un màxim de dos hores setmanals en infantil i primària.
En secundària, els centres delimitaran l'ús en funció les característiques dels ensenyaments, l'edat i la maduresa dels seus alumnes.
Múrcia: una hora setmanal en primària i dos en secundària
El govern de Múrcia (PP) també ha "redefinit" el procés de digitalització dels centres i el pròxim curs l'exposició a les pantalles es restringirà a una hora diària en primària, i dos en secundària, sempre amb la supervisió del professor.
Andalusia
Per a la Junta d'Andalusia (PP), són els centres els que regulen l'ús dels dispositius digitals per a usos educatius. El govern andalús ha dotat els centres amb més de 400.000 dispositius els últims anys. El llibre de text conviu amb els recursos digitals.
Aragó
El govern del PP no s'ha plantejat fins al moment limitar l'ús dels dispositius digitals en els col·legis en considerar que no s'ha de donar l'esquena als avanços tecnològics i l'alumnat ha de formar-se en unes competències que utilitzarà posteriorment. Manté un model híbrid.
Astúries
El Principat és partidari de compatibilitzar totes les eines. "No es pot viure d'esquena a l'era digital i a la tecnologia", ni oblidar tampoc els mètodes tradicionals, asseguren des de la Conselleria d'Educació.
Les Balears
Enguany, el govern de les Balears (PP) ha ampliat la restricció de l'ús individual de dispositius mòbils als col·legis, que s'aplica a educació infantil i els tres primers cursos de primària, excepte en programes específics amb plataformes digitals, on es limita a un màxim d'una hora setmanal.
En quart de primària es permet utilitzar dispositius individuals un màxim d'una hora diària, mentre en cinqué i sisé pot ampliar-se el nombre d'hores, segons els objectius pedagògics.
Les Canàries
El govern de coalició de CC i PP es planteja limitar l'ús de dispositius digitals a les aules i "seran els professors els que determinen en quina mesura s'han d'usar" en els centres educatius.
Cantàbria
La direcció dels centres educatius càntabres és la que autoritza l'ús de dispositius i en quines condicions.
Castella-la Manxa
A les aules de Castella-la Manxa (PSOE), el pla és seguir com fins ara: només s'utilitzen dispositius electrònics amb finalitats pedagògiques i l'ús individual del mòbil està prohibit.
En situacions excepcionals en les quals es cancel·len les classes presencials es manté el "sistema de teleeducació" amb dispositius digitals.
Castella i Lleó
A Castella i Lleó, el govern del PP no s'ha plantejat, de moment, cap canvi: la pissarra digital està instal·lada com una eina més que conviu pacíficament amb llibres i quaderns.
Catalunya
La Generalitat de Catalunya, ara en mans del PSC, permet que en secundària s'utilitzen els dispositius per a activitats pedagògiques i sota autorització, encara que es planteja ampliar la restricció.
Extremadura
Des de fa un any, a Extremadura es permet en funció de la programació del curs que organitzen els centres i "no estableix límits de temps ni d'etapa educativa, però s'entén que els centres fan una gestió del temps adequada".
Galícia
A Galícia, el govern del PP també aposta per un sistema "híbrid" d'ensenyament on conviuen les noves tecnologies amb els mètodes tradicionals. La Xunta descartava, en principi, limitar l'ús de tauletes o ordinadors, com va proposar Madrid, i treballa en una futura llei d'educació digital.
Navarra
A Navarra són els centres educatius els que regulen el llistat de dispositius digitals personals dels alumnes, com a mòbils, tauletes, rellotges intel·ligents, etcètera. El seu ús només es permet dins de les activitats educatives programades que autoritze el mateix centre, en funció dels cicles i etapes. El govern autonòmic (PSOE) té idea d'abordar estes mesures l'any vinent en el nou Decret Foral de Convivència, de major rang normatiu.
País Basc
El sistema educatiu basc disposa d'ordinadors i tauletes en els centres i és, de fet, de les comunitats amb major proporció d'esta classe de dispositius, segons les dades facilitades pel govern basc (PNB), amb una ràtio d'un ordinador per cada 1,4 alumnes.
La Rioja
El govern de La Rioja (PP) permet l'ús de dispositius digitals, sempre que es facen servir amb finalitats pedagògiques i sota la supervisió d'un docent i s'alterne amb mètodes tradicionals, com pissarres, llibres o quaderns.