L'Església només participarà en el fons de reparació dels abusos sexuals si es destina "a totes les víctimes"

La Conferència Episcopal Espanyola qüestiona l'estadística de l'informe del Defensor del Poble, però s'empara en ella per a dissociar la majoria de casos d'abusos a menors de l'entorn religiós

El president de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan Jose Omella (segon per la dreta) en l'assemblea extraordinària de l'Església
El president de la Conferència Episcopal Espanyola, Juan Jose Omella (segon per la dreta) compareix en l'assemblea extraordinària de l'Església / Daniel González (Efe)

La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) s'ha mostrat oberta a participar en el fons estatal proposat pel Defensor del Poble per a reparar i indemnitzar les víctimes dels abusos sexuals, però amb una condició. "Només si es fa per a totes les víctimes" i no només les que van ser agredides sexualment en les seues instal·lacions o per religiosos.

"Si només es té en compte les víctimes a l'Església, el 90% quedaria exclòs i no tindria reparació", ha raonat el secretari general de la institució, César García Magán, per a justificar la postura. Argumenta que, atenent les prospeccions estadístiques de l'informe del Defensor del Poble, la major part dels abusos sexuals a menors es produeixen en àmbits no religiosos, com la família, l'escola i centres esportius, que considera que també haurien de participar en el fons de compensació. "Si no és així, l'Església ja té la seua pròpia reparació integral per a les víctimes", ha puntualitzat.

Els bisbes han comparegut en roda de premsa després de celebrar una assemblea plenària extraordinària, la quarta en la història de la CEE, per a analitzar l'informe, que lamenta la falta de col·laboració històrica de la institució i l'acusa d'haver negat, ocultat o minimitzar els abusos sexuals a menors durant dècades. A causa de la impossibilitat de quantificar els casos, el document va incorporar una enquesta a 8.000 adults [el triple de les mostres mínimes del CIS], en què l'1,13% va revelar haver patit abusos en l'àmbit religiós i un 0,6% per part d'un sacerdot o religiós.

La projecció estatal dels resultats implicaria que vora 450.000 persones haurien sigut agredides sexualment en l'àmbit religiós. El president de la CEE, el cardenal Juan José Omella, ha qüestionat aquesta extrapolació perquè l'11,4% d'enquestats que va assegurar haver patit abusos quan eren menors d'edat, implicaria la xifra de 4,4 milions de persones abusades a Espanya. "Ens eixiria una cosa tan desficaciada com que en quasi totes les famílies s'hauria produït un cas", ha explicat.

El president de la CEE: "On més abusos hi ha és en la família i no són cèlibes"

García Magán considera que l'extrapolació "estén una ombra de foscor i sospita a tots els sacerdots i consagrats", que considera "falsa i injusta". Omella ha rebutjat que el celibat predispose a l'abús perquè segons ha explicat "on més abusos hi ha és en la família i no són cèlibes". En un comunicat paral·lel, Escoles Religioses ha demanat investigar també l'alta prevalença d'abusos a menors fora de l'àmbit religiós manifestada pels enquestats.

Malgrat la discrepància amb l'estadística, el president de la CEE ha qualificat de "valuoses" les aportacions de l'informe, ha reiterat la petició de perdó a les víctimes i ha expressat la tristesa de tots els bisbes pel dolor causat "per alguns membres de l'Església". El cardenal ha reconegut que històricament la institució no ha actuat bé en els temes d'abusos, i que s'ha limitat a apartar els qui els cometien, traslladant-los de diòcesis, "fins que ens vam adonar que això era una plaga".

"Hem aprés a ser a prop i a escoltar les víctimes", ha subratllat l'arquebisbe de Barcelona, qui ha admés que "posa la pell de gallina" llegir els testimonis de les persones abusades en la institució que presideix, que recull l'informe. Omella ha defensat la reacció recent de l'Església i els nous protocols que ha desplegat per a evitar noves agressions sexuals. "Des que hem pres consciència dels abusos, d'alguna manera, aquests han descendit dràsticament i això és una bona notícia", ha assegurat.

També et pot interessar

stats