L'esperança de vida a la Comunitat Valenciana és de les més altes d'Europa, amb 82 anys
Les persones que resideixen en zones socioeconòmiques menys afavorides tenen un risc tres vegades major de morir per causes evitables.
L'esperança de vida a la Comunitat Valenciana és de les més altes d'Europa, amb una mitjana de 82,3 anys –85,1 les dones i 79,5 els homes–. Aquestes xifres suposen un augment de 3,2 anys per als dos sexes respecte al 2000, segons un informe de l'Observatori Valencià de Salut.
La Conselleria de Sanitat ha elaborat el primer document de desigualtats en salut, que reflecteix que les majors esperances de vida es donen a les comarques de la costa alacantina, l'interior de Castelló i el Baix Maestrat, mentre que a les grans ciutats, Elx té la més alta per a homes (76,98) i Alacant per a dones (83,04).
L'informe observa diferències que arriben a cinc anys en l'esperança de vida, segons el barri de residència a les grans ciutats, amb diferències socioeconòmiques que repercuteixen en el nivell de salut. Així mateix, assenyala que el 80% de les morts evitables es produeixen en homes, en els quals el càncer de tràquea, bronquis o pulmó representa quasi el 50% de defuncions. De fet, les persones menors de 45 anys que resideixen en zones socioeconòmiques menys afavorides tenen un risc tres vegades major de morir per causes predictibles que les de les zones més afavorides.
El càncer de pulmó com a primera causa
A la Comunitat Valenciana el càncer de pulmó és la primera causa de mort en els homes i la tercera en les dones, encara que té més impacte als municipis amb una alta concentració de dones majors procedents de països com el Regne Unit i Alemanya, fet que es dona a la Marina Baixa o el Baix Segura. En canvi, les malalties cardiovasculars, que van ser la primera causa de mort el 2012 –amb una defunció cada 40 minuts–, la tendència és descendent.
Els accidents de trànsit en els homes
En relació amb els accidents de trànsit de vehicles de motor, els homes presenten una taxa de mortalitat cinc vegades major que les dones, especialment entre els 15 i els 34 anys. Però aquesta tònica canvia en els majors de 65, on les dones són el grup amb més mortalitat. Entre els homes, ressalten les xifres dels motoristes morts, amb un 22%, i un 85,7% en el cas dels ciclistes.
Les xifres de suïcidis
L'informe dedica un capítol al suïcidi i apunta que a la Comunitat Valenciana les morts per aquesta causa són tres vegades més freqüents en homes que en dones, amb unes taxes lleugerament superiors que a la resta d'Espanya. Per zones, destaquen alguns departaments de salut d'Alacant, com el de Dénia, i per edats, és predominant en homes de més de 65 anys i en dones de 45 a 64 anys.
Tuberculosi, avortament i tabac
També s'analitzen les taxes de tuberculosi en persones d’origen estranger, sempre superiors a les de la població autòctona, que es donen sobretot en persones procedents de Romania, el Marroc, Bolívia, l'Equador i el Pakistan. D'altra banda, el document assenyala que dos de cada deu dones menors de 21 anys no utilitza habitualment un mètode anticonceptiu correcte. Les dones de 20 a 24 anys presenten les taxes més elevades d'interrupció voluntària de l'embaràs i els fills de dones estrangeres tenen un risc un 44% superior de morir per mort perinatal que els de mares espanyoles.
El consum de tabac ha descendit en la població més jove, però en les edats intermèdies ha augmentat en les dones amb menor nivell d'estudis i en els estrats socials més desfavorits. El consum d'alcohol, però, es feminitza: un 20,3% de xiques davant un 14,5% de xics consumeixen de manera intensiva.
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha manifestat que l'anàlisi sistemàtica d'aquestes dades permetrà avaluar en el futur l'efecte de les accions que impulsa el Consell i identificar noves necessitats d'acció.