L'esport, més efectiu de vesprada

Un estudi liderat per la Universitat de Granada remarca també que l'impacte de l'activitat física és diferent segons el sexe

Repunta l’activitat dels gimnasos amb l’arribada de setembre
La sala d'un gimnàs

Un estudi de la Universitat de Granada (UGR) ha analitzat els efectes d'una sessió d'exercici aeròbic d'intensitat moderada en homes i dones sans. Ha comparat l'efecte de fer l'entrenament a les 11:30 hores i a les 18:30 hores, i conclou que és més efectiu de vesprada, encara que l'impacte varia segons el sexe.

La investigació, de disseny creuat aleatori, ha avaluat l'efecte en la regulació de la glucosa en sang de "pedalar amb una bicicleta estàtica durant una hora", la despesa energètica i la utilització de greixos i carbohidrats durant i després de l'exercici, així com els canvis a escala molecular de la cèl·lula muscular, segons ha detallat la UGR en una nota de premsa este dilluns. Els resultats indiquen que, encara que a escala sistèmica (per exemple, en la glucosa en sang) no s'observen diferències significatives entre el matí i la vesprada, sí que s'identifiquen variacions importants a escala cel·lular. L'exercici fa més efecte de vesprada.

En les dones, l'activitat metabòlica de les cèl·lules musculars mostra "més utilització de greixos de matí", mentre que de vesprada predomina l'ús de carbohidrats. En els homes, les diferències són menys marcades, però l'oxidació de greixos tendeix a ser "lleugerament més elevada de vesprada".

Les cèl·lules del cos estan programades genèticament per a respondre als cicles del dia i la nit. En este procés, els anomenats gens rellotge tenen un paper clau en la regulació del metabolisme. Permeten que l'organisme funcione de manera eficient segons el moment del dia. L'exercici és una eina bàsica per a "garantir una salut metabòlica adequada, i la seua interacció amb estos rellotges biològics pot influir en els beneficis, depenent de si es realitza de matí o de vesprada", ha afegit l'equip d'experts.

La investigadora principal de l'estudi, Raquel Sevilla, que pertany al Departament de Fisiologia de la UGR, i és membre de l'Institut Mixt Universitari Esport i Salut, ha assenyalat que els resultats destaquen la importància de considerar les diferències entre homes i dones en el disseny de programes d'exercici. "Encara que els efectes de l'horari no es tradueixen en canvis immediats a escala sistèmica, suggerim que, amb exercicis de més intensitat o amb intervencions a llarg termini, les diferències podrien tindre un impacte clínic més rellevant", ha afirmat Sevilla.

Els impulsors defenen que este treball aporta un marc molecular que permetrà "dissenyar futures investigacions i optimitzar l'exercici com a eina terapèutica, tenint en compte la intensitat i el tipus d'activitat, però també el moment del dia i les diferències fisiològiques entre homes i dones".

També et pot interessar

stats