L'esport: un hàbit clau per a combatre el càncer
En el Dia Mundial contra el Càncer parlem amb pacients i supervivents de la malaltia que gràcies a l'exercici han millorat tant físicament com mental
En el Dia Mundial contra el Càncer donem veu a diversos experts i expertes que aconsellen practicar esport per a previndre aquesta malaltia cada vegada més present en la societat i, en el cas de les persones que ja la pateixen, ajudar en el procés de recuperació.
El bot dragó és una mena d'esport de rem de procedència xinesa que ha demostrat tindre molts beneficis per a les dones que han patit càncer de mama, ja que ajuda a la prevenció de limfedemes. Aquest mateix dissabte s'ha celebrat a Almassora (Plana Alta) la primera competició de l'any de la lliga de bot dragó.
"A causa del càncer de mama a moltes de nosaltres ens han llevat els ganglis", explica Miriam Cuenca, supervivent i palista del Dragon Boat Marina València. "Però la forma de palejar fa que el braç sempre estiga cap amunt i, per tant, que drene molt millor, i això prevé el limfedema"."
"Remar i pujar i baixar fa que no et pese el braç", conta Elvira García, del Club Piragüisme Badalona. "Les que tenim limfedema ja sabem que és això del pes: la molèstia, la duresa, etc. Però, quan surts de la barca després d'una sessió de bot dragó, desapareix tot, perquè el braç es desinflama".
Les dones que hi participen destaquen a més que aquesta pràctica no es tracta només d'un esport per a elles, sinó també d'una ocasió per a generar sentiment de comunitat entre els equips i de donar-se suport. "Comparteixes interessos, necessitats i estils de vida amb gent que ha patit el mateix que tu", declara Mamen Jofre, del Canoe Almassora.
A pocs quilòmetres, Elena García, doctora en Ciències Biomèdiques i de la Salut i subdirectora de la càtedra d'Activitat Física i Oncologia de la Universitat Jaume I, s'encarrega de coordinar els programes d'exercici amb pacients oncològics. "L’exercici, concretament l'esport pautat per professionals especialitzats, prevé tant el càncer com les malalties cardiovasculars, metabòliques, del sistema nerviós o del sistema immune", assegura García.
García explica alguns dels resultats de la seua tesi doctoral al respecte, com per exemple que les pacients oncològiques gràcies a l'exercici constant milloren en condició física, capacitat cardiovascular, força, tant del tren inferior com del tren superior, flexibilitat, composició corporal i capacitat cardiovascular. Però, sobretot, destaca, milloren la seua qualitat de vida.
L'especialista afirma que cal transmetre a la societat els beneficis que l'esport pot aportar en la lluita contra el càncer i també en qualsevol altra malaltia. "Però fer exercici físic a més ha de vindre acompanyat d’uns hàbits saludables: també cal cuidar-se en l’alimentació i la salut mental", afegeix.
Una de les pacients que participa en el programa de la Jaume I és Pili García i l'any passat va ser diagnosticada amb càncer de pulmó. "Jo era esportista, i quan em van dir que ja no podria tornar a fer res del que feia em vaig quedar feta pols", explica. "Però quan l'oncòloga em va dir que podia entrar en el projecte aquest vaig dir que sí de seguida i hui en dia ja puc córrer fins a nou quilòmetres".