Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

L'estiu de 2022 va ser el més calorós a Espanya en els últims 700 anys

Un estudi internacional revela "una anomalia extrema" en la història climàtica del país

Dues joves combaten la calor amb ventalls / Biel Aliño (Efe)

A l'estiu de 2022, Espanya va arribar a unes temperatures sense precedents en els últims 700 anys, la qual cosa va afavorir l'aparició d'onades de calor més intenses i duradores i una sequera extrema, sobretot en el nord-est del país.

Aquesta és la principal conclusió d'un estudi internacional en el qual han participat investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i que ha analitzat les temperatures a Espanya durant l'estiu de 2022.

Els resultats, publicats en la revista Atmospheric Research, demostren que l'estiu passat Espanya va registrar les temperatures més altes dels últims set segles, una situació "amb implicacions ambientals, socials i econòmiques" que requereixen mesures polítiques per a mitigar-ne els efectes.

"En els últims vint anys, les onades de calor i els episodis de sequera a Espanya són cada vegada més freqüents, però el de 2022 va ser un estiu excepcional en aquest aspecte, es van batre rècords de temperatures. Aquest fet es va veure afavorit per l'arribada a la península Ibèrica de masses d'aire extremadament càlides procedents d'Àfrica amb major freqüència i més persistents de l'habitual", explica Ernesto Tejedor, investigador del MNCN-CSIC i un dels autors de l'estudi.

Per a fer l'estudi, l'equip va comparar les dades de temperatura i precipitació de 2022 amb les registrades per l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) en 75 estacions diferents "des de fa 130 anys, en el cas de l'estació més antiga", apunta Tejedor.

L'anàlisi va revelar un augment de la temperatura superficial de la mar de 3,3 °C; de 2,1 °C en la temperatura mitjana; de 2 °C a les ciutats i un increment de quatre dies en la duració de les onades de calor.

A més, "encara que les dades de precipitació van ser similars a les habituals en el període estival al Mediterrani, les altes temperatures van provocar un increment de l'evapotranspiració", la qual cosa va conduir a una sequera extrema.

Els investigadors també van comparar la temperatura registrada en l'estiu de 2022 amb reconstruccions climàtiques obtingudes a través dels anells d'arbres localitzats en el nord-est espanyol, anàlisi que va revelar que, amb molt alta probabilitat, el de 2022 va ser l'estiu més càlid i sec dels últims 700 i 279 anys, respectivament.

Les onades de calor de l'estiu de 2003, que van causar centenars de morts, van demostrar la vulnerabilitat d'Europa a l'augment de les temperatures, raó per la qual els científics de l'estudi alerten de la urgència de prendre mesures de prevenció.

"Encara que l'estiu de 2022 suposa una anomalia extrema en la història climàtica del país, existeix un patró d'estius cada vegada més càlids des de començaments del segle XXI que augmenta la probabilitat que eixa anomalia es repetisca cada pocs anys", comenta l'investigador.

Per això, és fonamental que es comencen a establir polítiques i plans de mitigació dels efectes del canvi climàtic, especialment a les ciutats on les illes de calor, en general, afectaran especialment la població més vulnerable.

Entre altres mesures, els autors de l'estudi proposen la creació de refugis climàtics i plans per a millorar la resiliència i adaptació al canvi climàtic.

També et pot interessar