Directes
Ara en la televisió
MESTRES I APRENENTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

L'estiu del 2023 es caracteritzarà per temperatures altes i fortes tempestes

L'AEMET remarca també que estem davant la primavera més càlida des que hi ha registres, de vora dos graus per damunt de la mitjana

Un bomber treballa en l'evacuació d'una vivenda inundada després d'una tempesta / À Punt NTC

A la Comunitat Valenciana predominen aquests dies el cel gris, els paraigües i la mànega llarga, que han sigut una constant durant la segona meitat del mes de maig, la més freda en 30 anys i amb episodis de pluges molt fortes. Amb aquest panorama ennuvolat i plujós, costa assimilar que, de fet, aquesta ha sigut la primavera més càlida des que hi ha registres, “vora dos graus per damunt de la mitjana”, segons Jorge Tamayo, delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). L'agència preveu, a més, que durant aquest estiu tindrem temperatures altes i les pluges es mantindran un poc per damunt de les xifres normals, que arribaran de manera desigual i generaran fortes tempestes.

La primavera ha tingut un inici especialment calorós, amb un pic de vora 31 graus a Castelló de la Plana i temperatures que van provocar lipotímies en les festes falleres. Durant més de seixanta dies, les temperatures han estat per damunt dels valors mitjans i pràcticament no ha caigut ni una gota. Eixe còctel ha deixat un balanç de primavera de rècords quant a la calor, al març i a l'abril, que han sigut els més secs de la sèrie, segons Tamayo.

Per contra, les pluges persistents de la segona meitat del maig han deixat registres de rècord, com els 337 litres per metre quadrat de l'Orxa, al Comtat, o els 319 de Tibi, a l'Alcoià. Una aigua que ha permés recarregar embassaments i aqüífers i millorar el balanç de l'any hidrològic, i s'ha passat d’un dèficit del 40% a un 20%.

Canvi climàtic

També et pot interessar