L'estiu deixa almenys quinze víctimes per violència masclista, tres a la Comunitat Valenciana

Si es confirmen els tres casos que s'investiguen com a possibles crims per raons de gènere, ja hi hauria díhuit dones mortes

Marxa contra la violència masclista que va recórrer el centre de València dissabte
Una marxa contra la violència masclista que al centre de València, en una imatge d'arxiu / Jorge Gil (Europa Press)

L'estiu està sent especialment dolent pel que fa a la violència masclista. Quinze dones han mort víctimes d'esta xacra social durant l'estiu, tres a la Comunitat Valenciana. En cas de confirmar-se la motivació masclista de tres crims recents, com el doble assassinat de Barcelona, serien díhuit les dones mortes per les parelles o exparelles durant l'estiu, 31 al llarg de l'any.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere encara no ha recopilat les dades sobre el doble crim perpetrat pel policia jubilat de Barcelona, que va matar la parella actual i l'exparella, com tampoc el cas de la menor a qui presumptament va assassinar la parella de la mare a Toledo.

Els períodes vacacionals suposen un risc perquè hi ha més convivència de les víctimes amb els agressors. Els registres mostren que el juliol i el juny són els mesos més cruents quant a la violència masclista, amb 136 i 117 víctimes mortals a escala nacional. El mes d'agost va per darrere, registra 117 assassinats masclistes, una xifra que podria ascendir als 119 si es confirmen els casos de Barcelona.

Este estiu s'han comés quatre crims masclistes a Andalusia, tres a la Comunitat Valenciana, tres a Castella-la Manxa, dos a Catalunya, un a Madrid, un a Castella i Lleó i un altre a Galícia.

A la Comunitat Valenciana, la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha comptabilitzat l'assassinat d'una dona a Villena (Alt Vinalopó) a mans de l'home i l'assassinat d'una dona a Bunyol a mans també de la parella, que va fugir i va ocasionar un accident aparatós a la ciutat de València.

La tercera víctima al territori valencià va ser una dona a qui va matar a tirs la parella —que després es va llevar la vida— en una vivenda a la platja del Postiguet d'Alacant.

Un total de 1.273 dones han sigut assassinades per les parelles o exparelles des del 2003, sense comptar el doble assassinat perpetrat a la província de Barcelona.

Des del 2013, un total de 454 menors han quedat orfes a conseqüència de la violència masclista i 62 xiquets i xiquetes més han sigut víctimes mortals de la violència vicària.

Ajuda en el 016

El 016 és el telèfon d'atenció a les víctimes de la violència de gènere. Està actiu les 24 hores del dia i no deixa rastre en la factura, però cal esborrar-lo del registre de telefonades. 

També et pot interessar

stats