L’estrés de la guerra en embarassades s’associa amb avortaments, pitjor neurodesenvolupament i morts
Un equip de la Universitat de Granada conclou que l’estrés de la mare en la gestació pot travessar la placenta i arribar al bebé
Un equip d'investigació de la Universitat de Granada (UGR) ha analitzat l'impacte dels conflictes bèl·lics en els embarassos i ha vinculat l'estrés de gestar durant una guerra amb avortaments, malalties infantils i morts abans de nàixer.
L’estudi, que publica la revista International Union of Biochemistry and Molecular Biology, es basa en una mostra de 664.980 dones embarassades i els seus nounats de diferents països del món.
Per a fer l'estudi, l'investigador del Departament d'Infermeria de la UGR Rafael A. Caparrós González, i el seu equip, han revisat sistemàticament 1.512 investigacions.
“El període intrauterí és un moment de màxima vulnerabilitat per a l'embrió i fetus, i els nivells d'estrés matern estan estretament relacionats amb el desenvolupament cerebral i de la resta d'òrgans neonatals”, ha explicat Caparrós. En este sentit, l'investigador assenyala que l'estrés psicològic de la mare en la gestació és capaç de travessar la placenta i arribar al bebé que està formant-se dins de l'úter matern.
Ho fa a través d’un mecanisme “altament complex” que és possible gràcies a diverses vies i totes comencen per alts nivells d'estrés durant l'embaràs. L'estrés psicològic matern pot alterar els nivells de diferents biomarcadors com l'hormona de l'estrés (cortisol), o de diversos neurotransmissors com la dopamina, serotonina i noradrenalina, ha indicat l’investigador.
Per tant, conclou l’estudi, l'exposició materna a guerres s'associa a trastorns a curt i llarg termini en els bebés com un risc major de prematuritat, infrapés en nàixer i un risc major que el bebé muira abans de nàixer.
A llarg termini, hi ha un risc major que els bebés tinguen alteracions en el cervell fins quinze anys després del naixement com ara esquizofrènia o hiperactivitat; així com hipertensió arterial o un pitjor desenvolupament neurològic que en alguns casos es vincula a trastorns de l'espectre autista i neurosi.
Ens trobem en el moment amb més guerres actives des de la II Guerra Mundial, amb 56 conflictes bèl·lics actius en el món i 92 països involucrats.