Directes
Ara en la televisió
NADAL ENTRE LES FLORS

L'estudiantat exigeix ja els detalls de la PAU: "Estem estudiant coses que potser després no ixen"

Centenars d'alumnes valencians es concentren davant de les seus de la Conselleria d'Educació per a protestar pels retards en la publicació dels models d'examen

Concentració a les portes de la Conselleria d'Educació a València, este divendres / Victoria Maso (À Punt NTC)

Dia de vaga estudiantil a tot l'Estat, també a València, Castelló i Alacant, per a reclamar concreció en el nou examen de la prova d'accés a la universitat (PAU). Centenars d'alumnes de batxillerat s'han concentrat este divendres a les portes de les diferents seus provincials de la Conselleria d'Educació, convocats pel Sindicat d'Estudiants, per a exigir que es facen públics els models d'exercicis de les diferents assignatures que entren en la selectivitat. El retard d'enguany en la difusió d'unes proves que enguany porten molts canvis els ha submergit en una situació d'incertesa i ansietat, ja que el curs està començat i sense estos no poden començar a preparar una cita acadèmica que serà decisiva per al seu futur.

Els carrers dels voltants de l'avinguda de Campanar de València, on estan les instal·lacions de la Conselleria d'Educació, eren de matí un formiguer d'estudiants. Hi havia manifestants procedents de diversos punts de la província que no han volgut faltar a la cita reivindicativa per a traslladar als responsables autonòmics el maldecap que els turmenta, perquè no tenen encara disponibles els models d'examen i els criteris de correcció que comportaran.

Un equip d'À Punt NTC desplaçat a l'epicentre de la mobilització, farcida de pancartes amb consignes com, per exemple, "PAU justa", "Ansietat 100%, info de la PAU 0%", o "Contra la incertesa", ha comprovat de primera mà el malestar i la preocupació que desborda l'alumnat de batxillerat. "No sabem a què ens atenem en juny, no sabem què fer. Estem estudiant coses que potser després no ens ixen", es lamenten Júlia i Aitana, dos de les manifestants. En la mateixa línia s'expressa Adrià, estudiant de l'IES Lluís Vives: "No pot ser que des de juliol ens diguen que publicaran un model de PAU que encara no tenen. És de poca vergonya, estem a mitjan primera avaluació i no tenim encara els exàmens penjats. Sense ells no podem preparar-nos correctament per a fer un bon examen". Les queixes i crítiques es repeteixen entre els congregats, que es queixen perquè la falta de criteris fa que el professorat no sàpiga encara "per on tirar" ni com assessorar-los per a enfrontar-se a les proves de juny.

Una estudiant exhibeix una pancarta en la manifestació, este divendres / Victoria Maso (À Punt NTC)

En total, s'han repetit una trentena de concentracions per tot el país. El Sindicat d'Estudiants ha avisat que si el dilluns 14 d'octubre no es publiquen els models d'examen, divendres que ve tornaran a anar a la vaga. A la Comunitat Valenciana es coneixen ja moltes de les novetats de la pròxima selectivitat, però Educació encara no ha penjat les guies concretes amb les exigències sobre cada matèria.

De moment, des de la Conselleria envien un missatge de tranquil·litat a l'alumnat i els demana paciència. Segons ha avançat este divendres en declaracions a À Punt la secretària autonòmica d'Universitats, Esther Gómez, el divendres 18 d'octubre s'ha fixat com la data límit perquè els especialistes de les comissions de matèria els facen arribar les estructures de les proves i els criteris de correcció. I durant tota la setmana següent, entre el 21 i el 25, se celebraran reunions amb el professorat de batxillerat dels instituts per a comunicar-los tots els detalls, de manera que puguen organitzar els continguts de les assignatures i comentar-los amb els estudiants. El model de la PAU es penjarà públicament la setmana següent, a partir del 28 d'octubre, una vegada acabe la ronda de reunions amb el col·lectiu docent.

Pel que fa a la pressió estudiantil, Gómez ha recordat que el reial decret aprovat al juny pel govern espanyol suposa un canvi "molt important en la selectivitat". La número dos d'Universitats ha dit que els especialistes de les matèries necessiten treballar bé els nous sistemes d'exàmens i analitzar els criteris mínims i ha recordat que no arriba més tard que altres anys.

Educació

També et pot interessar