Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L'exconsellera Salomé Pradas i el seu segon, Emilio Argüeso, declaren este divendres com a investigats per la dana

Són els únics imputats en la causa que instrueix el jutjat de Catarroja, que fins ara ha pres declaració com a testimonis a familiars de les víctimes i experts

Salomé Pradas a l'eixida del Cecopi, en arxiu / EFE

La consellera de Justícia i Interior durant la dana del 29 d'octubre, Salomé Pradas, i el seu número dos en aquell moment, Emilio Argüeso, estan citats a declarar este divendres davant de la jutgessa que instrueix la causa penal sobre la gestió de la catàstrofe, que ha deixat 228 víctimes —225 mortes i tres desaparegudes— i milers de vides capgirades des d’aquella data fatídica.

Tots dos són, de moment, els únics imputats en esta causa que instrueix la titular del jutjat d'instrucció número 3 de Catarroja (València), Nuria Ruiz Tobarra, que fins ara ha pres declaració com a testimonis a familiars dels morts i a experts.

Les declaracions dels dos investigats, que la jutgessa qualifica “d’imprescindibles”, seran a la Ciutat de la Justícia de València, on està situat provisionalment el jutjat de Catarroja a causa dels danys per les inundacions. Pradas està citada a les 10:00 h i Argüeso a les 12:30 hores.

Concentració a les portes

Diverses associacions de víctimes de la dana i comités locals d'emergència i reconstrucció han convocat una concentració este divendres a les 09:00 hores a les portes de la Ciutat de la Justícia per a expressar el seu suport al treball de la jutgessa i reclamar justícia per a totes les víctimes i afectats per les inundacions.

Pradas va exercir les funcions de consellera de Justícia i Interior des de juliol del 2024 —després de l'eixida de Vox del govern valencià— fins al 22 de novembre, quan la va destituir el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Va ser ella qui va convocar el dia de la dana, a les 17:00 hores, l'òrgan encarregat de coordinar l'emergència, el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi), i tenia atribuïda “la màxima autoritat” en el procés de prendre mesures d'autoprotecció de la població, segons ha indicat la jutgessa.

Pel que fa a Emilio Argüeso, va ser el secretari autonòmic d'Emergències o número dos de la Conselleria de Justícia i Interior també des de juliol del 2024 i fins al 3 de desembre, quan va ser destituït. La jutgessa l’ha imputat donada la seua “rellevància orgànica i, per tant, decisòria”.

La competència de protecció civil, “exclusiva” de la Generalitat

En l'acte d'imputació, la instructora va assenyalar que la competència de protecció civil és exclusiva de la Generalitat, la qual va demostrar una “inactivitat palesa”. També indica que el Cecopi devia convocar-se el matí del 29 d'octubre i no amb tanta “demora”, i que el missatge d'alerta enviat als mòbils a les 20:11 hores va ser “tardà i erroni”. L'exconsellera hi va recórrer en contra al·legant que existia un “comité dual de direcció” amb la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana en relació amb les mesures de protecció de la població. I afig que l'Estat també tenia competències per a alertar, que “no cal centrar-se” en el retard de l’ES-Alert i que es vol fer d'ella un “cap de turc”.

Per la seua banda, Argüeso assegurava en el seu recurs que ser “suposat número dos” de la Conselleria “no és un delicte”, que era “un membre més” del Cecopi, i que no tenia “cap competència orgànica o funcional per a decidir” si s'enviava o no el missatge d'alerta, ni el contingut ni l'hora d'enviament.

La setmana que ve declaren Bernabé i Mompó com a testimonis

Després d'estes declaracions clau, que arriben cinc mesos després de les inundacions i quan es compleixen quatre des de l'inici de la instrucció, el dilluns 14 d'abril estan citats com a testimonis la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i el president de la Diputació de València, Vicent Mompó.

València Dana 2024 Investigació dana

També et pot interessar