L’exinspector en cap dels bombers assegura que Pradas era la responsable de l'emergència “des del minut zero”
José Miguel Basset, jubilat recentment, assegura que el fet que estiguera Mazón o no al Cecopi no era “vinculant” en la decisió de llançar l'avís
El que fou inspector cap del Consorci Provincial de Bombers de València el dia de la dana, José Miguel Basset, jubilat recentment, ha assegurat que l’exconsellera d'Interior, Salomé Pradas, era la responsable del pla d'emergències “des del minut zero”. "Ella ha de donar l'autorització perquè des de la preemergència fins a l'estat d'emergència es complisca tot el que diu el pla". Així ho ha declarat en la compareixença de quatre hores que este dimarts ha tingut lloc, a porta tancada, en la comissió de la Diputació de València sobre la tragèdia.
L’extècnic sosté, a la pregunta de si Pradas va traslladar alguna informació al Cecopi que impedira la presa de decisions, que, “bàsicament, la resposta és no”. “No és la meua intenció ni exculpar ni inculpar ningú, però segons el pla d'emergència, i em consta que tots ens l'hem llegit a hores d'ara, tots sabem que el president de la Generalitat no és el responsable d'eixe pla”.
“La consellera és la responsable del pla des del minut zero”, assevera Basset, que apunta que abans del Cecopi no té “ni idea del que han estat fent o del que han estat deixant de fer, més enllà del que ja tots sabem, que és el que han enviat a tots els ajuntaments i a tots els serveis d'emergència i de cossos de seguretat”.
En la interrogació de si el retard en l'enviament del missatge d'alerta als mòbils —que no va arribar fins a les 20:11 hores— es va deure al fet que “faltava algú”, Basset ha considerat que si el president de la Generalitat, Carlos Mazón, “va estar o no va estar no és vinculant, perquè no era la seua responsabilitat enviar eixa alerta”. “La responsabilitat era la de la direcció del pla, que té totes les capacitats per a fer eixa operació; és a dir, és el director del pla el que autoritza o no autoritza, i jo li puc aconsellar, com a membre assessor (...) però eixe responsable és el que pren la decisió”, ha insistit.
Remarca que la presència de Mazón al Cecopi “no és vinculant”
En este sentit, ha incidit que la direcció de l'emergència requeia en Pradas. “Això està establit, és que no hi ha més. Llavors, que estiguera Mazón o no, jo crec que no és vinculant en la decisió de llançar l'avís. Que podria haver-hi, diré, no sé, una lleialtat institucional... jo això ho desconec”, ha postil·lat.
L'exresponsable del cos de bombers provincial ha descrit que “l'alarma es deslliga” quan la Confederació Hidrogràfica del Xúquer avisa del risc de col·lapse en la presa de Forata, però ha reconegut que ja s'estaven fent rescats des de primera hora del matí del 29-O. “Ho sabíem els que érem ací”, ha dit, al mateix temps que ha recordat que els diversos cossos de seguretat estaven “fent rescats des de la set menys quart del matí”. “No es va arribar a avaluar l'abast de què se'ns venia per la magnitud mai vista anteriorment”, reconeix en un moment de la sessió.
Sobre l'enviament de l'Es-Alert, ha incidit en el fet que la redacció d'eixe missatge passa “molts filtres” dins de la Generalitat perquè “no és tan automàtic com escriure un whatsapp” i recalca la necessitat que es compte amb un expert en transmissió de comunicació per a estes situacions.
Mompó assegura que a les 19:00 h no tenien coneixement que el barranc s’havia desbordat
Este dimecres també s'han fet públiques les imatges de la primera sessió de la comissió en la Diputació de València. A preguntes de l'oposició del portaveu socialista, Carlos Fernández Bielsa, el president de la cambra provincial, Vicent Mompó, ha reconegut que a les 19:00 hores és quan es va decidir llançar el missatge d'És-Alert i que tot i que Paiporta i Catarroja ja s'estaven inundant, en el Cecopi no es tenia coneixement que el barranc s'havia desbordat.
“A les 19:00 hores ens van avisar de Forata i a les 20:11 hores és quan s’envia l’alerta. Enmig que va passar? Ahí van començar els debats. Recorde que Basset va preguntar si hi havia algun tècnic especialitzat en este tipus d’emergències per a enviar el missatge, i van dir que no. (...) Hi havia una oficina amb moltes pantalles i moltes especialistes allí”, assegura Mompó.