L'expert Enrique Moltó afirma que "no existeix el risc zero" amb fenòmens com una DANA

El doctor en Geografia de la UA explica que per a retallar la vulnerabilitat del Baix Segura les prioritats han de ser "continuar amb les infraestructures per a reduir inundacions i deixar-se guiar per criteris tècnics"

Enrique Moltó, professor d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d'Alacant, en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El doctor en Geografia de la Univeritat d’Alacant, Enrique Moltó, ha explicat en Les notícies del matí que fenòmens com la DANA del 2019 al Baix Segura, les greus inundacions que està patint ara Líbia o l'episodi de pluges torrencials de la setmana passada són "impossibles d'evitar".

Aquest expert ha destacat que "el risc zero és completament impossible d'assolir", per això cal tendir a minimitzar al màxim aquests problemes.

"El risc zero és impossible, però cal previndre i al mateix temps intentar evitar zones de risc i fer cas de les alertes i avisos d'AEMET", ha dit. Així, ha recordat que en la DANA del Baix Segura molts es burlaven de les alertes quan al principi no plovia.

Enrique Moltó recomana, d'una banda, preparar les infraestructures "per a reduir les inundacions", fer derivacions que eviten les zones inundables i tanques de tempesta i també amb una adequada ordenació del territori que evite zones de risc.

Un altre punt d'actuació és la prevenció: "Aquells que estiguen més exposats hem de pensar a evacuar-los".

L'alta temperatura del Mediterrani ajuda a aquests fenòmens

L'escalfament global explica que aquests fenòmens naturals extrems siguen cada vegada més freqüents. "Podem considerar que són víctimes del canvi climàtic, si considerem que ha pujat moltíssim la temperatura del mar Mediterrani, que crec que és el principal factor que explica la potenciació d'aquest tipus de pluges".

En part podem considerar que són víctimes del canvi climàtic, si tenim en compte que ha pujat moltíssim la temperatura del mar Mediterrani, que crec que és el principal factor que explica la potenciació d'aquest tipus de pluges

Però només en part. Segons Moltó, hi ha altres dos factors clau. D'una banda, l'exposició de les persones als riscos, amb l'augment de la població, en zones, per exemple, com el Baix Segura. I, d'altra banda, la vulnerabilitat, és a dir, el grau de preparació davant dels fenòmens de risc.

Per tant, el doctor en Geografia de la Universitat d'Alacant recomana "d'adaptar-se a aquestes circumstàncies" de fenòmens cada volta més freqüents i "no tirar la culpa al canvi climàtic" i fer inacció.

Per a reduir la vulnerabilitat del Baix Segura, les prioritats han de ser "continuar amb les infraestructures per a reduir inundacions i deixar-se guiar per criteris tècnics". Les administracions han d'actuar "coordinadament", ha recomanat.

També et pot interessar

stats