L'Horta Sud reclama el desviament dels barrancs i el soterrament de les vies del tren

El ple de la Mancomunitat sol·licita crèdits ICO a deu anys i sense interessos per als ajuntaments afectats per la dana

Imatge d'arxiu del barranc de Poio
Imatge d'arxiu del barranc de Poio / À Punt NTC

La Mancomunitat de l'Horta Sud ha aprovat este divendres una declaració institucional per unanimitat del ple, en què reclama a les diferents administracions públiques l'execució de grans actuacions pendents, algunes des de fa dècades.

Entre altres, sol·liciten l'adequació ambiental i drenatge de la rambla de Poio i el seu vessant a l'Albufera, que afecta també els barrancs del Pozalet, la Saleta i Horteta; un estudi i intervencions al barranc de Picassent; el soterrament de la línia del tren que travessa Alfafar, Sedaví i Benetússer, que diuen que va actuar com a barrera el dia de la dana i que va provocar "l’embassament d'aigua" ; un estudi de com les vies del tren entre Aldaia i Xirivella han actuat en la catàstrofe; la millora del drenatge de les vies de l'AVE, a l'altura d'Alcàsser, Beniparrell i Albal, i de la Pista de Silla, amb l'eixida del desaigüe que passa per davall fins al col·lector oest, amb el corresponent augment de la capacitat d'este sistema. Finalment, la Mancomunitat proposa “l'elaboració d'un pla comarcal d'emergències que incloga des de les mesures d'alerta fins a les institucions i la població".

La declaració, consensuada en les comissions informatives amb aportacions de les alcaldies i regidories abans del ple, consta de cinc reivindicacions concretes. En el text s'incideix en el fet que “tots els pobles i ciutats de l'Horta Sud estan afectats, d'una manera o una altra, per la barrancada del 29 d'octubre; la meitat d'ells presenten danys d'extrema gravetat”, a més de qualificar la dana com “una de les majors catàstrofes naturals ocorregudes a l'estat espanyol i a Europa”.

“La reconstrucció serà absolutament incompleta i deficient si no s'aborda des de la perspectiva comarcal i comptant de manera directa amb els òrgans de decisió, amb les entitats i institucions de l'Horta Sud, com la mateixa Mancomunitat, el Pacte per l’Ocupació de l'Horta Sud, la Fundació Horta Sud i altres agents socials”, va esgrimir el president, José Cabanes.

A més, Cabanes ha apuntat al fet que “algunes intervencions de gran importància, pendents des de fa dècades, ara s'han convertit en urgents i en unes altres, la catàstrofe les ha revelat com a prioritàries”.

El ple de la Mancomunitat aprova la reclamació d'una línia especial de crèdits ICO

El finançament dels ajuntaments afectats per la dana s'ha posat a debat esta setmana en el ple de la Mancomunitat de l'Horta Sud. Els grups han aprovat una moció de la presidència, en la qual reclamen la creació d'una línia especial de crèdits ICO a deu anys sense interessos ni comissions per als consistoris dels municipis afectats per la dana.

L'Horta Sud ha llançat esta proposta amb la intenció que la resta de mancomunitats a les quals pertanyen municipis afectats la secunden en els seus òrgans de govern. Per això, es remetrà a les mancomunitats de la Ribera Baixa, la Ribera Alta, el Camp de Túria, la Foia de Bunyol, la Serrania i Terra del Vi, a més dels Ajuntaments de València, Millars i Tavernes de la Valldigna.

Com arreplega el text de la moció, la dana ha afectat globalment 87 pobles i ciutats de tres comunitats autònomes, on els consistoris han hagut d'assumir despeses extra derivades del procés de neteja i també han adoptat mesures, com la devolució de l'impost sobre béns immobles (IBI).

Tot això se suma al fet que, “com a administració més pròxima a la ciutadania, assumeixen competències i serveis impropis” que també suposen despeses. Per això, actualment els ajuntaments tenen problemes de tresoreria per al seu funcionament corrent, més enllà dels fons que hagen rebut del govern espanyol per a reconstruir els edificis municipals que va destrossar la catàstrofe. “Els ajuntaments necessitem liquiditat perquè també és important que paguem als nostres proveïdors a temps; és necessari per a l'economia local”, ha esgrimit el president de la Mancomunitat de l'Horta Sud per a defendre la moció que ha portat al ple.

A més, segons el text, “els ajuntaments hauran d'assumir en els pròxims mesos i anys altres despeses derivades del procés de reconstrucció, referents a inversions i equipaments, que no estan coberts per les ajudes que regulen diferents decrets i resolucions de les administracions públiques”.

Aprovació dels pressupostos

D'altra banda, el ple ha aprovat el pressupost del 2025, que ascendeix a 4,7 milions d'euros, una xifra un poc superior a la de l'any anterior, derivat de l'augment de despeses i la imputació a estos comptes d'alguna subvenció per a fer compres conjuntes. A més de les despeses per a les activitats corrents, destaca una partida de 75.000 euros per a fomentar el turisme i difondre el patrimoni, en un moment en el qual l'Horta Sud necessita un impuls en les seues activitats, i una altra de quasi 60.000 euros en subvenciones a entitats i projectes.

Respecte a l'àrea de negoci de la Mancomunitat —que integra tots els serveis dirigits a empreses, comerç, emprenedoria i ocupació—, en el pressupost s'han previst 400.000 euros, dels quals una part els assumeix la Mancomunitat de l'Horta Sud i, per a la resta, s'espera la subvenció anual de Labora del Pacte Territorial per l’Ocupació de l'Horta Sud.

També et pot interessar

stats