L'Hospital de Dénia i la seua àrea de salut tornen a ser públics

Només queden dos departaments privatitzats, l'Hospital de Manises, que passarà a la gestió de la Generalitat el 6 de maig, i el de Vinalopó-Elx, que té una concessió fins al 2025

Imatge de l'Hospital de Dénia / Europa Press
Imatge de l'Hospital de Dénia / Europa Press / À Punt NTC

L’Hospital de Dénia ja és de gestió 100% pública. La reversió total del servei sanitari, gestionat fins ara de manera privada pel grup Ribera Salut, s’ha fet efectiva aquest dijous, 1 de febrer. L’operació s’ha avançat tres mesos a la data de termini prevista inicialment. Aquesta gestió es va iniciar l'any passat, amb el govern del Botànic, i ha sigut l'actual Consell, format pel PP i Vox, qui l’ha portada a terme.

A diferència de les polèmiques reversions del departament de salut de la Ribera, a Alzira, l'1 d'abril del 2018, o del de Torrevella, el 15 d'octubre del 2021 (totes dues gestionades també per Ribera Salut), aquesta última s'està fent de manera “ordenada, eficaç i eficient, consensuada amb els treballadors”.

Des de Compromís celebren la reversió, però alerten que estaran "vigilants" a la reestructuració del departament sanitari del nou Consell. Al mateix temps, reclamen cobrar a l'empresa gestora el "dèficit" d'infraestructures. "La sanitat estava mercantilitzada", ha afirmat Aitana Mas, portaveu adjunta del partit.

Un procés en marxa des de fa cinc anys

La reversió de l'Hospital de Dénia estava en el punt de mira polític des de feia anys. Durant una sessió de control l’abril de 2018, l'encara president de la Generalitat, Ximo Puig (PSPV-PSOE), va defensar que “la reversió del Departament de Salut de Dénia està activada i ja és irreversible”. En aquell moment, el govern valencià negociava amb l’empresa concessionària sense arribar a cap acord. Finalment, a finals del mes de gener de 2019, les Corts Valencianes aprovaren una iniciativa de Podem per a instar el Consell que el canvi es fera realitat.

Ana Barceló, en aquell moment consellera de Sanitat, va assegurar també a finals de febrer de 2022 a À Punt que el seu departament es trobava “treballant” per a “entrar en profunditat” en l'acord que fera possible la tornada del centre a la gestió pública. L'endarreriment d'aquest procés va generar malestar fins i tot entre la plantilla. El comité d'empresa va arribar a escriure a Puig per "sentir-se enganyat" perquè la reversió no es faria abans de les eleccions autonòmiques. "Ha jugat amb l’esperança dels treballadors i usuaris”, el van acusar. Una reversió definitiva que ha vist la llum quasi dos anys després d'aquelles declaracions. 

La gestió pública, un deute pendent des del 2008

En setembre del 2008, el llavors president de la Generalitat, Francisco Camps (PP), va visitar les obres de construcció d'aquest Hospital de Dénia, acompanyat de qui aleshores era alcaldessa de la localitat, Ana Kringe, que va prometre que el centre seria "públic i gratuït". Finalment, va ser públic però de gestió privada.

L'asseguradora alemanya DKV i l'empresa Ribera Salud, a més de l'hospital, controlaven tots el centres de salut de la Marina Alta. Anys després, Ribera Salud, de capital nord-americà, va comprar les accions a DKV d'esquena a la Generalitat. Des d'aquell moment, usuaris, alcaldes de la comarca i personal sanitari es van organitzar i van crear la Plataforma per a la Sanitat Pública de la Marina Alta per a denunciar el deteriorament de l'assistència sanitària.

"Una gestió privada d'un hospital públic suposava un greuge comparatiu en diferents departaments", ha explicat José Ramiro Pastor, alcalde d'Ondara i president del consell del departament de salut. "La situació assistencial no era la més idònia i tots els alcaldes hem anat a una", ha dit Arturo Poquet, alcalde de Benissa i membre del consell del departament de salut.

Aquest departament, que té 1.300 treballadors, atén una població de 187.000 persones, de la qual un 25,17% (46.993) és major de 65 anys i el 36,91% (68.920) és estrangera, segons l'última memòria de gestió de la Conselleria de Sanitat. El centre disposa de 211 habitacions individuals, 76 consultes externes, tretze llocs d'hospital de dia, quinze sales de radiologia, quinze quiròfans, 25 llocs d'hemodiàlisi, catorze llits UCI, deu sales de dilatació/paritori i dotze llocs de neonatologia, entre altres infraestructures. 

Aquest pas endavant només deixa dos hospitals privatitzats, l'Hospital Vinalopó-Elx, també en mans de Ribera Salut, que de moment té una concessió de la gestió en mans privades fins al 2025; i l'Hospital de Manises, en mans de Sanitas, que també revertirà la gestió. La mateixa Conselleria de Sanitat va anunciar que no prorrogaria el contracte de concessió del departament sanitari, que caduca el 6 de maig d'enguany.

També et pot interessar

stats