Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L'Hospital General de València recorre a la intel·ligència artificial per a tractar la insuficiència cardíaca

Una app grava els pacients llegint una sèrie de frases per a detectar canvis en l'entonació o el ritme que podrien indicar un empitjorament

Aplicació de l'Hospital General / À Punt NTC

El Servei de Cardiologia de l'Hospital General de València ha posat en funcionament una aplicació per a alertar de l'empitjorament dels pacients d'insuficiència cardíaca. Aquesta app utilitza la veu dels malalts per a detectar si han empitjorat.

La insuficiència cardíaca és l'epidèmia cardiovascular del nostre segle, segons asseguren els metges. Vora un 30% dels espanyols la pateixen i, de fet, és la principal causa d'hospitalització, provocada per descompensacions que podrien evitar-se si es detectaren abans els signes d'aparició. Un avanç que amb aquesta aplicació serà possible a partir d'ara.

"El pacient només ha d'obrir l'aplicació i llegir sis frases, que són les mateixes tots els dies. Segons l'entonació o el ritme, s'analitza amb la intel·ligència artificial i ens diu si el pacient es descompassarà", explica el doctor Lorenzo Facila, cardiòleg de l'Hospital General de València.

Les dades de l'app arriben a l'ordinador del cardiòleg. Si apareixen en verd, significa que el pacient està estable, i si ho fan en roig, que està alterat i, per tant, se li telefona per saber si està bé. El principal criteri és la veu del malalt. "Abans de fer la diàlisi se sentia la veu del pacient i, després de l'estudi, se'n tornava a fer un altre. S'observava que hi havia diferències en la veu abans i després de la diàlisi", agrega Facila.

És un fet que l'ús de la intel·ligència artificial ajuda a millorar la vida, però, tot i que l'aplicació ja la porten instal·lada 26 pacients de la unitat de Cardiologia, la tecnologia encara no pot substituir els metges.