L'Hospital de la Ribera fa la primera cirurgia ginecològica amb el robot Hugo

La intervenció ha permés l'extirpació de l'úter, els dos ovaris i les trompes de Fal·lopi

El sistema Hugo RAS és una plataforma modular amb quatre braços autònoms
El sistema Hugo RAS és una plataforma modular amb quatre braços autònoms / GVA

L'Hospital Universitari de la Ribera ha aconseguit una “nova fita” en fer la primera cirurgia ginecològica assistida amb el robot Hugo. La intervenció, que ha consistit en una histerectomia total amb doble annexectomia, ha permés extirpar l'úter, els dos ovaris i les trompes de Fal·lopi de la pacient.

Segons ha informat el centre sanitari en un comunicat, l’avanç suposa un nou pas en la cirurgia robòtica de l'hospital, ja que fins ara el robot Hugo s'havia usat exclusivament en cirurgies urològiques i digestives. Així, amb esta operació, el centre “continua consolidant-se com a referent en l'ús de tecnologia robòtica”. Ja superen el centenar d’intervencions amb este robot en diverses especialitats.

L'Hospital Universitari de la Ribera és un dels primers a Espanya a incorporar esta tecnologia d'última generació, en la qual s'han invertit 2,3 milions d'euros, tal com ha indicat la Generalitat. En este cas, a la pacient l'ha intervinguda l'equip de Ginecologia, liderat per la cap de la secció, la doctora Rosa Barrachina. Després de la intervenció, la pacient va rebre l'alta en 48 hores.

El sistema Hugo RAS és una plataforma modular amb quatre braços autònoms que es desplacen amb facilitat entre quiròfans i s'adapten a diferents espais i procediments. Este equipament inclou una consola des de la qual el professional de cirurgia controla els braços robòtics, dotats d'instruments articulats. A més, el sistema ofereix una visualització 3D en alta definició, la qual cosa millora notablement la precisió durant la intervenció.

L'equipament inclou una consola des de la qual el cirurgià controla els braços robòtics
L'equipament inclou una consola des de la qual el cirurgià controla els braços robòtics / GVA

Per a la doctora Barrachina, “l'avantatge principal per als pacients és que el procediment és mínimament invasiu, la qual cosa facilita una recuperació més ràpida, genera menys complicacions i redueix el dolor postoperatori”. L'experta ha destacat que este tipus d'intervenció “redueix significativament l'agressió quirúrgica, la qual cosa es tradueix en una estada hospitalària més breu i un retorn més ràpid a les activitats quotidianes”.

La doctora ha subratllat que, després d'esta primera intervenció ginecològica, l'hospital està preparat per a fer altres tipus de cirurgies ginecològiques amb el robot, incloses les oncològiques i aquelles de gran complexitat.

També et pot interessar

stats