La normalitat marca el primer dia de gestió pública de l’Hospital de Torrevella
La consellera Ana Barceló s'ha compromés a continuar mantenint un alt nivell de qualitat de l'atenció sanitària del departament
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, s'ha reunit aquest dissabte amb l'equip directiu del departament de Torrevella en el primer dia de gestió pública directa. L'Hospital de Torrevella, al Baix Segura, va acabar la mitjanit de divendres l'etapa de gestió privada i aquest dissabte la Generalitat ha fet efectiva la reversió d'aquesta àrea de salut, que, a més de l'hospital, té 24 centres de salut.
Durant la visita, Barceló ha volgut reafirmar-se en què el principal objectiu és "continuar mantenint un nivell de qualitat de l'atenció sanitària alta", amb una cartera de servei que ha de prestar-se "amb totes les garanties perquè la població siga atesa perfectament." També ha dedicat unes paraules d'agraïment a tot el personal del departament de salut pel seu "comportament i la seua professionalitat durant aquesta transició".
La transició s'ha materialitzat en la mitjanit del divendres al dissabte amb la firma de l'acta de lliurament provisional per part de la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia, Concha Andrés. La Conselleria ha reforçat aquestes primeres hores de gestió directa del centre hospitalari amb més de cent professionals entre personal de medicina, infermeria, tècnics de cures auxiliars i zeladors. Aquests s'afigen als 1.079 professionals que s'han subrogat, procedents de l'empresa concessionària, als quals se sumen altres 71 treballadors estatutaris, que ja depenien de la Conselleria de Sanitat.
L'activitat assistencial ha continuat “sense cap incident i amb la màxima normalitat” en el dia de hui, segons ha destacat la nova gerent del departament, Pilar Santos, qui també ha explicat que els serveis han exercit la seua tasca “com en qualsevol altra jornada i amb la màxima professionalitat”.
Per altra part, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha mostrat orgullós d'aquesta reversió en el discurs d'inauguració del 40é Congrés socialista, que està celebrant-se a Fira València. El cap del Consell ha assegurat que "per als socialistes, la sanitat pública no està en venda".
L'Hospital de Torrevella, quinze anys de gestió privada
Ribera Salud, empresa concessionària d'aquest hospital i també de tres més del conegut com a model Alzira (nom que obeeix que l'Hospital de la Ribera va ser el primer que es va construir amb diners públics, però de gestió privada), va recórrer als tribunals per demanar que es paralitzara la reversió. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va denegar la petició a finals de maig d'enguany.
L’empresa va denunciar aquesta setmana que algú va accedir al sistema informàtic del centre des dels ordinadors de la unitat dels representants de la Conselleria de Sanitat i va sostraure “informació confidencial”. La denúncia que el grup Ribera ha presentat davant de la Guàrdia Civil per l'accés irregular des de la Conselleria de Sanitat al sistema informàtic de l'Hospital de Torrevella es refereix al presumpte robatori d'un programa de gestió de pacients, cosa que comportaria un delicte contra la propietat intel·lectual.
I aquest dijous, el grup ha lamentat no poder continuar cinc anys més, un període en el qual anava a invertir 40 milions d'euros en diverses actuacions, entre altres un nou centre de salut a Oriola Costa. També emfatitzen que la conselleria no ha fonamentat la reversió en dades econòmiques o assistencials i tampoc no ha tingut en compte que a Ribera li haguera agradat "poder continuar" dins de la concessió que incloïa la possibilitat d'afegir cinc anys als quinze inicials que ara s'esgoten.
D’ara en avant uns 160.000 pacients d’onze municipis del Baix Segura passaran a ser atesos directament per la sanitat pública. Després de les conversions d'Alzira i Torrevella, el punt de mira es troba en els Hospitals de Manises, Dénia i Elx.