Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T2 (reemissió)

L’impacte de la intel·ligència artificial als llocs de treball

Algunes veus expertes asseguren que la digitalització du aparellat un increment de la productivitat, però no un augment salarial

Imatge de la interfície de Chat GPT / À Punt NTC

El Dia del Treball se celebra en un context de canvi a conseqüència de l'aplicació de les tecnologies intel·ligents al món laboral. Els experts apunten transformacions profundes que exigiran perfils professionals més polivalents i asseguren també que la digitalització du aparellat un increment de la productivitat, però no un augment salarial.

La digitalització ja no és el futur. Està ací i ha vingut per a quedar-se. Fa anys que afecta la indústria i ara, els treballs més intel·lectuals. Cal parlar d'una amenaça? Adrià Todolí, professor de Dret del Treball, defén que “moltes vegades no suposa una destrucció de llocs de treball”, sinó una transformació. Des del seu punt de vista, “les competències que necessitava una persona per a treballar canvien completament”.

Oriol Homs, sociòleg, és de l’opinió que “que no ens llevaran el treball per l’arribada de les màquines”, sinó que “treballarem amb les màquines” i que haurem de saber com treballar-hi.

En Comissions Obreres parlen que aquest canvi de paradigma haurà de vindre amb “un acompanyament de les persones en matèria de formació” per a ajudar a adaptar-se al nou mercat laboral. Aquest canvi afecta fonamentalment els treballs de formació mitjana, però no els menys qualificats. L’anàlisi del professor de Dret del Treball és que “com que són poc remunerats, a l'empresa no l'interessa invertir en aquesta tecnologia, que podria acabar substituint treballadors, açò també és un problema perquè només quedaran els treballs poc qualificats i la classe mitjana anirà desapareixent a poc a poc”.

La digitalització du aparellat un increment de la productivitat, però no s'associa a un augment salarial i ja s'apunten conseqüències. Per a Adrià Todolí, en el futur hi haurà gent que “si no odia la tecnologia, pot pensar que no és tan positiva” i que molts d’ells podrien “votar partits que invertisquen menys en R+D+I”. Apunta també que la utilització dels algoritmes, mitjançant els quals ja es fa selecció de personal, es creen grups de treball o s'avaluen i acomiaden treballadors, està deshumanitzant el món laboral.

Tecnologia

També et pot interessar