L'impost a vehicles contaminants o als plàstics no reutilitzables, i els nous permisos retribuïts: arriba el 2023

L’entrada en vigor de lleis i normes afecta la forma d'accedir a la funció pública, de consumir, a la conciliació familiar i també a la llista de mascotes que fins ara es podien tindre, entre altres

Algunes lleis que entren en vigor el 2023
Algunes lleis que entren en vigor el 2023 / Miquel Sanjuan
À Punt NTC
Miquel Sanjuan
À Punt NTC
Àgata Pita @apuntnoticies
À Punt NTC
Marina López
29 de desembre 2022 - 07:30

L’any 2023 comença amb l’entrada en vigor de noves lleis i normes, aprovades a les Corts o al Congrés al llarg del 2022. Normes que recullen obligacions que abans no existien, nous drets i que també estrenen deures. Però quines són i a qui afecten? Ací deixem algunes de les principals:

  • Llei valenciana de canvi climàtic

La llei de canvi climàtic i transició ecològica de la Comunitat Valenciana ha entrat en vigor enguany, encara que amb algunes excepcions que no s’aplicaran fins al 2025. El que sí que començarà a aplicar-se des del 2023 és l’impost als vehicles contaminants, és a dir, les emissions de diòxid de carboni que fan els vehicles de tracció mecànica, pel qual es gravaran les emissions que produïsquen els vehicles matriculats.

A més, les ciutats de més de 50.000 habitants estaran obligades a posar en marxa durant 2023 zones de baixes emissions (ZBE), àrees de circulació restringida per als vehicles més contaminants. Aquesta mesura afectarà unes quinze ciutats valencianes i, per a accedir a les ZBE, serà necessari que el vehicle tinga una etiqueta mediambiental.

  • Una llei de famílies més inclusiva

La nova llei de famílies arreplega, entre altres qüestions, un permís retribuït per a cuidar familiars o convivents; un altre permís parental de huit setmanes, i l’aprovació de quatre dies retribuïts per a urgències. A més, el text assimila les famílies monoparentals amb dos fills a les famílies nombroses. La llei també inclou novetats per a les parelles de fet, que podran gaudir de quinze dies de permís quan es formalitza la unió en el registre, i les equipara així a la resta de matrimonis. El text d’aquesta norma, dissenyat pel Ministeri de Drets Socials, que lidera Ione Belarra, el va tramitar el Consell de Ministres per la via d’urgència a principis de desembre del 2022.

  • Llei d’acompanyament

La llei d’acompanyament, com es coneix la llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat per al 2023, és una mena de calaix de sastre on es tracten temes de tot tipus. En l'articulat trobem mesures com la gratuïtat del carnet jove fins als 30 anys, la mobilització de vivendes buides per a lloguer, un límit de cent places per a les residències, autorització perquè els taxis puguen prestar servei en altres poblacions de l'entorn per a ajudar a frenar la despoblació o un nou benefici per a les parelles de fet, que s’assimilen al matrimoni al tram de l’IRPF.

  • Impost sobre envasos de plàstic no reutilitzables

A partir de l’1 de gener del 2023 també entrarà en vigor l'impost sobre envasos de plàstic no reutilitzables. És un impost que recau en la utilització en territori espanyol d'envasos no reutilitzables que continguen plàstic, tant si es presenten buits com si contenen, protegeixen, manipulen o distribueixen mercaderia.

L'impost està regulat en la llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular, en el capítol I del títol VII de la Llei 7/2022, de 8 d'abril (articles 67 a 83). Pel que fa als conceptes i termes que no estiguen disposats en aquesta llei, s’aplicarà la normativa sectorial estatal i europea.

  • El benestar animal, pendent d’un acord

Una de les lleis que ha quedat enlaire és la polèmica llei del benestar animal, que preveu que espècies com agapornis, tortugues, hàmsters o periquitos deixen de ser considerats mascotes. La legislació detalla el criteri de selecció i si són invasores o no, segons el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores d'Espanya del Ministeri de Transició Ecològica.

Precisament un dels aspectes d’aquesta llei, el tractament i protecció dels gossos de caça al mateix nivell que la resta d’animals de companyia, ha generat greus divisions en els dos grups de coalició, que ha fet inclús trencar un pacte poques hores després de signar-lo. Finalment, el 22 de desembre, el grup parlamentari socialista va aconseguir excloure els gossos de caça del projecte de llei amb el suport del PP, Vox, Fòrum Astúries, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria i la UPN.

  • Llei trans, a un pas de l'aprovació definitiva

Després de molts ajornaments i unes negociacions complicades, el Congrés va aprovar el projecte de la nova llei trans el 22 de desembre, que reconeix l'autodeterminació de gènere i desenvolupa una sèrie de mesures per a garantir els drets de les persones LGTBI. Ara serà el Senat el que haurà d’aprovar l’avantprojecte a principis del 2023.

Entre les mesures, el text reconeix la voluntat de la persona com a únic requisit per a canviar de sexe en el registre i, en el cas dels menors de setze anys i majors de catorze, hauran d'assistir-hi amb els pares o tutors. A més, prohibeix les teràpies de conversió; garanteix a lesbianes, bisexuals i persones trans amb capacitat de gestar l'accés a tècniques de reproducció assistida, i reconeix la filiació de fills de lesbianes i bisexuals sense necessitat que estiguen casades. I entre altres coses, preveu una estratègia estatal per a la inclusió social de les persones trans amb mesures d'acció positiva per a aquest col·lectiu en diversos àmbits com el laboral, l'educatiu o el d'habitatge.

  • Llei de mobilitat sostenible, aprovada la tramitació

El Consell de Ministres també ha aprovat aquest desembre la llei de mobilitat sostenible, amb el propòsit que entre en vigor el 2023. Amb aquesta llei es dotarà de recursos i finançament per tal de promoure l’ús del transport públic, i així contribuir a aconseguir els objectius de descarbonització.

En l’escrit es contemplaran mesures com el nou mapa concessional d'autobusos de llarg recorregut, que simplificarà les rutes per a fer el sistema més eficient. També es pretén crear un sistema nacional de mobilitat sostenible, que té la finalitat de reforçar la cooperació entre les diferents administracions. Així mateix, també trobem que les empreses de més de 500 treballadors hauran de disposar de plans de mobilitat sostenible en el treball, i que els municipis de 20.000 a 50.000 habitants hauran de dotar-se de plans de mobilitat urbana.

  • Llei de funció pública valenciana

El 2023 es convocaran les primeres oposicions sense fase de concurs, és a dir, sense comptar mèrits. La nova redacció de la llei de funció pública valenciana, que afecta 237.000 treballadors de la Generalitat, incorpora canvis en el procés selectiu del grup superior, A1, que inclourà un curs i proves d’aptitud. També blindarà l’anonimat del funcionariat que denuncie casos de corrupció.

També et pot interessar

stats