Directes
Ara en la televisió
UN BALÓ PER LA LLIBERTAT

L'incendi de Montitxelvo continua descontrolat. Els bombers intensifiquen els treballs en el flanc nord per a contindre l'avanç de les flames

Hi ha unes 850 persones evacuades a Terrateig, Castellonet de la Conquesta, una part d'Ador i quatre urbanitzacions de Vilallonga. A més, estan confinats els habitants de Potries i la Font d'en Carròs

Perímetre aproximat de l'incendi forestal de Montitxelvo basat en les dades de punts calents MODIS de Copernicus / Marta Pascual
À Punt NTC @apuntnoticies
03 de novembre 2023 - 10:21 Actualitzat: 04 de novembre 2023 - 08:11

L'incendi forestal de Montitxelvo ha cremat ja 2.580 hectàrees i el perímetre abasta 38 quilòmetres, segons ha informat la consellera de Justícia, Elisa Núñez, a les 18:40 hores en declaracions als mitjans des del lloc de comandament avançat situat a Llocnou de Sant Jeroni.

La consellera ha explicat que les condicions meteorològiques encara no són bones, però ha valorat positivament que el foc “encara no ha saltat a Alacant”, ha aclarit, i ha recordat que estan esperant la previsió meteorològica per a saber com actuar a partir de demà, “i si podrem enviar més efectius aeris”. Així mateix, ha remarcat el treball dels professionals de la lluita contra el foc i ha transmés tranquil·litat a la ciutadania i que atenguen les recomanacions dels cossos i forces de seguretat.

Pel que fa a la situació dels municipis confinats i desallotjats, Núñez afirma que “la situació és exactament la mateixa que a les 11:00 hores” i, per tant, totes les persones desallotjades passaran una segona nit fora de casa. La consellera s’ha dirigit a tot el veïnat afectat per demanar-los que siguen prudents, que no tracten de tornar a casa i es queden on els han reubicat fins que les forces i cossos de seguretat de l’Estat els diguen que poden fer-ho, “perquè d’aquesta manera evitarem mals majors”.

Un bomber treballa en les tasques d'extinció de l'incendi forestal a Montitxelvo / Emergències de la Generalitat

“La meteorologia no millorarà, però es recuperarà la humitat”

Per la seua part, José Miguel Basset, inspector en cap del Consorci Provincial de Bombers de València, ha explicat que l'incendi està condicionat per l'orografia i les condicions meteorològiques, “que han provocat una propagació molt ràpida”.

El més important, ha assenyalat, “és parar l'avanç del front” i després “que no es propague fins al sud”. Al mateix temps, ha explicat que “la meteorologia no millorarà molt, però es recuperarà la humitat, fins al 60 o 65%, i la direcció del vent serà de ponent, però del sud-oest, fet que afavoreix que l’incendi no entre al Serpis”.

Aquest incendi forestal continua actiu per la meteorologia adversa, repartit entre huit fronts i tres comarques: la Vall d'Albaida, la Safor i, en grau menor el Comtat. Un dels fronts de la Safor, que avança espentat per ratxes de vent de 70 quilòmetres l'hora, ha obligat a evacuar 200 veïns més d'Ador, on dijous ja es van desallotjar dues urbanitzacions. El mateix està passant amb les cases de la partida de la Plana de la Font d'en Carròs. L'acumulació de fum ha obligat a confinar la població i la veïna Potries.

Més de 950 persones han abandonat les seues cases des de dijous. Terrateig (Vall d'Albaida) i Castellonet de la Conquesta (Safor) van ser evacuades en la vesprada i nit, juntament amb quatre urbanitzacions de Vilallonga (El Tarrassó, La Corona, La Llacuna i L'Esclapissada) i les dues mencionades d'Ador, així com les residències de la tercera edat d'aquests municipis. Hi ha 87 persones reallotjades en albergs. La Creu Roja n'ha habilitat tres a Potries i Llocnou de Sant Jeroni amb 380 places. Sis municipis de la Vall d'Albaida i la Safor han suspés les classes. A més, 6.000 persones es troben confinades a Potries, Font d’en Carrós i Ador.

Els treballs d'extinció estan concentrant en el front sud, als pas del Serpis per Vilallonga (Safor) Si passaren a l'altra banda del riu, entrarien en la serra de la Safor, una zona boscosa amb 4.000 hectàrees de massa forestal, segons ha advertit el secretari autonòmic d'Emergències, Javier Montoro.

El canvi en l'orientació del vent ha beneficat el Comtat, quan les flames ja entraven en terme de l'Orxa, que han corregit el trajecte cap a la Safor, on anit va arrasar part de la urbanització La Corona, de Vilallonga. El foc s'acosta al nucli urbà d'Ador, crema els dos costats de la carretera principal i avança per llomes esguitades de xalets. En un dels vídeos més impactats que circulen per les xarxes socials, un veí narra la destrucció de la seua casa de camp, arrasada per flames de deu metres. La desolació és total a Terrateig, en el front de la Vall d'Albaida. "Hem perdut tota la muntanya. És un desastre absolut", ha manifestat a À Punt l'alcaldessa Silvia Ferrer.

A la Comunitat Valenciana hi ha actiu l'avís taronja per ràfegues de fins a 100 quilòmetres per hora. El fort vent ha retardat fins a les onze del matí la incorporació a l'extinció dels mitjans aeris, dos helicòpters de la Generalitat i un tercer de bombers. S’espera que s'hi sumen dos més del Ministeri de Transició Ecològica al llarg del matí. També s'han demanat recursos aeris a Castella-la Manxa. "Sense mitjans aeris per a controlar la planimetria, també és complicat saber on està encés o apagat", ha reconegut el secretari autonòmic d'Emergències.

Per a les tasques d'extinció s'han mobilitzat 200 efectius terrestres, incloses onze dotacions de bombers de València i Alacant, sis de Castella la Manxa i 125 efectius i 45 vehicles de la Unitat Militar d'Emergències de la base de Bétera. En les tasques de gestió dels accessos per carretera al perímetre de l'incendi hi participen 40 agents de la Guàrdia Civil. Hi ha talls intermitents en dues carreteres de la Safor per mala visibilitat a causa del fum: la CV-685, a l’altura de Palma de Gandia, i la CV-680, entre Potries i Vilallonga.

El foc es va declarar en la vesprada de dijous a Montitxelvo i va créixer alimentat pel vent de ponent, amb ratxes superiors a 80 quilòmetres per hora, que durant la nit han marcat entre 110 i 120 quilòmetres per hora. Aquest matí la velocitat del vent ha descendit considerablement, per sota dels 40 km/h, que després han tornat a situar-se en valors com els de dijous. S'estima que durant la vesprada podria haver-hi "alguna finestra d'oportunitat", segons ha manifestat el cap del Consell. I a eixa oportunitat s'aferren els equips d'extinció i el veïnat de les poblacions afectades perquè es puga atacar el foc amb tots els mitjans.

Dos membres del dispositiu necessiten atenció sanitària 

Des que es va activar el dispositiu especial aquest dijous de vesprada, els serveis mèdics han atés dues persones que treballen en l’extinció de l’incendi. Una d’elles és una dona de 49 anys que va patir un trencament fibril·lar. L’altra és un home de 53 anys que va ser atés per conjuntivitis a causa del fum i a qui, més tard, van haver de traslladar a un centre de salut. 

Incendi Montitxelvo Incendi forestal

També et pot interessar