L'incendi de Tenerife avança sense control: crema 2.600 hectàrees i afecta sis municipis

Els mitjans d'extinció s'afanyen a controlar el foc, perquè en un parell de dies les condicions meteorològiques seran desfavorables

Incendi Tenerife agost 2023
Un bomber lluita contra les flames de l'incendi forestal declarat a l'illa de Tenerife / Reuters
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 d'agost 2023 - 09:57 Actualitzat: 17 d'agost 2023 - 18:55

Les flames de l'incendi que es va declarar dimarts a la nit a l’illa de Tenerife avancen fora de control i ja han cremat 2.600 hectàrees. El foc, que va començar en una zona muntanyenca d’Arafo, al nord-est de l'illa, per causes que encara es desconeixen, ja fa 31 quilòmetres de perímetre i s'ha estés als municipis de Candelaria, La Victoria, Santa Úrsula, La Orotava i El Rosario. Així, són sis els municipis afectats pel foc, alguns dels quals resulten inaccessibles per als mitjans aeris i terrestres. Aquest dijous han ordenat tancar tots els accessos al Teide des de les 18:00 hores, per a la qual cosa s'ha contactat amb el parador nacional, el telefèric, l'Institut d'Astrofísica de les Canàries i els restaurants de Las Lagunetas. Les autoritats preparen espais per a noves evacuacions en les pròximes hores, amb el desallotjament de turistes i instal·lacions del IAC.

Durant la nit de dimecres hi han treballat 200 persones i de bon matí s’hi han incorporat dèsset mitjans aeris, amb l'arribada de dos nous hidroavions, que se sumen al que ja s'havia incorporat la vesprada de dimecres.

El Ministeri de Defensa ha informat de l'eixida aquest dijous d'un avió de transport pesat model A400M de l'Exèrcit de l'Aire des de la base aèria de Morón de la Frontera (Sevilla), amb 92 membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) destinats a reforçar el contingent desplegat a l'illa de Tenerife. Amb aquest nou efectiu, són 202 els militars del Segon Batalló d'Intervenció en Emergències desplegats a l'illa per aquest incendi.

Un hidroavió treballa en les tasques d'extinció de l'incendi
Un hidroavió treballa en les tasques d'extinció de l'incendi / Reuters

Escenari molt complicat

El president del govern de les Canàries, Fernando Clavijo, en una roda de premsa juntament amb la presidenta del Cabildo, Rosa Dávila, i els tècnics responsables de l'extinció, ha assenyalat que en les pròximes hores caldrà treballar de manera intensa. I és que l'oratge, de moment favorable, pot canviar en dos dies amb la pujada de les temperatures i la baixada de la humitat.

“L’escenari no és gens positiu”, ha asseverat el president canari. Així, la dificultat del terreny no posa les coses fàcils per terra, mentre que la potència de les flames dificulta el treball dels mitjans aeris.

Al seu torn, la titular del Cabildo, Rosa Dávila, ha explicat que, tot i que l'incendi ha evolucionat tal com estava previst, no s'ha pogut controlar ni el cap ni la cua del foc. Ara mateix està fora de capacitat d'extinció, però continuarien treballant tota la nit per a evitar l'avanç.

La cap de Protecció Civil, Montserrat Román, ha advertit que l'incendi té un comportament "molt dinàmic". A més, ha dit que previsiblement demà s'emetran noves recomanacions davant de l'empitjorament de la qualitat de l'aire, que, a més dels sis municipis afectats per l'incendi, podran estendre's als de Santa Cruz de Tenerife i La Laguna.

Román ha indicat que treballen en coordinació amb Xarxa Elèctrica d'Espanya i Endesa per si fora necessari fer talls preventius de llum que, en tot cas, s'anunciarien amb antelació.

Confinen el municipi d'El Rosario

Paral·lelament, el govern de les Canàries ha ordenat dimecres a la nit desallotjar un altre barri, el de Las Barreras, a més del carrer d'El Preventorio, des de l'encreuament de la TF-24 fins a l'àrea recreativa de Las Raíces, tots al municipi d'El Rosario (nord-est de Tenerife). Una evacuació que se suma a les ja fetes en diversos nuclis poblacionals d’Arafo i Candelaria. En els últims desallotjaments han evacuat almenys 150 persones, encara que només quatre han necessitat assistència als albergs disposats per a atendre'ls.

Així mateix, han decidit confinar el nucli d'El Rosario a causa de l'abundància de cendra que produeix l'incendi i per tal de deixar lliures les vies per al pas de les forces de seguretat en un operatiu al qual hui s'afegirà un destacament de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha traslladat la solidaritat als afectats per l'incendi i ha agraït el treball sense descans i la professionalitat dels efectius que lluiten per a l'extinció. En un missatge en xarxes socials, Sánchez ha tingut a més paraules de suport per als qui han sigut desallotjats i ha demanat molta prudència a la població i romandre atents a les indicacions dels serveis d'emergències.

També et pot interessar

stats