Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L'incendi de Tenerife crema vora 15.000 hectàrees, un 7,3% de la superfície de l’illa

S’ha aconseguit estabilitzar un dels fronts més preocupants i es preveu que el foc es controle "en dies"

Un hidroavió treballa en l'extinció de l'incendi forestal a La Orotava, a Tenerife / Europa Press

L'incendi forestal que assola Tenerife del 15 d’agost ençà ha arribat ja a les 14.878 hectàrees de terreny calcinat en un perímetre de 88 quilòmetres, el que suposa vora la meitat de la corona forestal de l’illa.

Segons han informat aquest dilluns les autoritats i els tècnics, després de la reunió de coordinació dels equips d'emergència, per a la jornada s’havien fixat com a objectiu l’estabilització tant d’Izaña —un dels fronts què més preocupaven i que s’ha aconseguit controlar—, com de Malabrigo, totes dues zones situades en les proximitats del parc nacional del Teide.

En el cas de Malabrigo, però, "no hi ha hagut tanta sort", tot i que la sensació general és que es manté una "evolució positiva" del foc.

Els esforços es concentren als alts de Güímar

Aquest front és ara el que més preocupa, perquè "es troba encara obert i cal continuar posant-hi tots els esforços per a estabilitzar-lo", segons ha explicat el conseller de Política Territorial, Cohesió Territorial i Aigües del govern canari, Manuel Miranda, que ha apuntat que ha sigut un dia "dur", amb més calor i un vent fluix "canviant" que ha ocasionat que, en alguns punts, es reiniciaren focus prèviament controlats.

"Crec que la jornada de demà (dimarts) tindrem una situació semblant a la de hui. Afrontant els dos fronts de Güímar i Fasnia, i el d’Izaña. No serà fàcil controlar l'incendi i tardarem temps en l'extinció, però esperem controlar-lo en dies", ha postil·lat el conseller, que també s’ha mostrat convençut que “vencerem aquest incendi”.

Al seu torn, la presidenta del cabildo de Tenerife, Rosa Dávila, ha destacat que l'incendi ha calcinat vora la meitat de la corona forestal de l'illa i que a Malabrigo es treballa perquè l'incendi no s'estenga més cap a Fasnia i Arico, en una zona molt escarpada i amb vent canviant.

La presidenta insular també ha assenyalat que s'albira "una mica de llum a la fi del túnel", ja que alguns dels veïns evacuats han pogut tornar a casa i ha apuntat que un equip tècnic avaluarà com organitzar la tornada de la mà dels alcaldes dels municipis implicats perquè els desallotjats puguen tornar amb seguretat als habitatges.

Per la seua banda, els tècnics Federico Grillo i Pedro Martínez han explicat que encara hi ha flames actives a la zona nord, que es troba en fase de liquidació, i que ací l'incendi es comporta de manera diferent al sud, on les actuacions "són més senzilles, perquè hi ha menys quantitat de fullaraca i humus i la liquidació és més ràpida".

Treball maratonià

Grillo ha reconegut que el que queda per davant és encara un "esforç titànic" i un treball "maratonià" per al personal de camp, que ha comparat a recórrer una etapa del Tour de França "amb un consum de 6.000 calories diàries i set litres d'aigua", ha assenyalat.

El tècnic ha explicat que l'incendi s'ha atrinxerat als alts de Güímar, una zona molt escarpada, “plena de barrancs” i un lloc "arriscat per a entrar", on s'ha treballat perquè l'avanç vessant avall no siga molt significatiu.

Grillo també ha demanat "equilibri" a l'hora de reallotjar els evacuats, perquè "seria nefast haver de tornar a traure'ls de casa".

Al seu torn, Pedro Martínez ha lamentat que hi ha molts punts calents en la zona de La Hornaca, Aguagarcía i Ravelo que es reactiven en les hores centrals del dia, fet que provoca grans columnes de fum i que ha requerit bastants mitjans.

"Volem liquidar aquesta zona com més prompte millor, perquè requereix que moguem mitjans cap allí", ha dit.

Finalment, Montserrat Román, cap de Protecció Civil, ha assenyalat que La Orotava és de moment el municipi més afectat, ja que té el 37% de la superfície total calcinada, mentre que altres termes municipals com Els Realejos, Güímar i Fasnia han incrementat notablement l'afectació respecte als dies previs.

Pel que fa als recursos, la nit de dilluns hi havia un total de 381 efectius en intervenció: 167 de caràcter urbà per al vessant nord, 100 efectius de seguretat i es mantenen els 20 mitjans aeris d'intervenció i dues de coordinació.

Medi ambient