L'Incliva se suma a l'assaig d'un fàrmac esperançador contra el càncer d'endometri

Ibrilatazar, d'AbilityPharma, és tolerable, segur i, combinat amb quimioteràpia, sembla augmentar l'eficàcia en un 40% en els pacients

Per part de l'Incliva han participat en Endolung el doctors i investigadors José Alejandro Pérez Fidalgo i Paloma Martín
Per part de l'Incliva han participat en Endolung el doctors i investigadors José Alejandro Pérez Fidalgo i Paloma Martín / Incliva

L'Institut d'Investigació Sanitària de València (Incliva) s'ha sumat a un assaig que ha avaluat la seguretat i eficàcia del fàrmac Ibrilatazar, una nova esperança en el tractament del càncer d'endometri. El nou fàrmac oral indueix la mort cel·lular selectivament en cèl·lules canceroses (i no en cèl·lules normals) mitjançant autofàgia (autodigestió) i els resultats de l'assaig Fase I i II de l'estudi Endolung s'han publicat recentment en la prestigiosa revista científica BMC Cancer.

El fàrmac Ibrilatazar (ABTL0812), d'AbilityPharma, és tolerable, segur i, combinat amb quimioteràpia, sembla augmentar la seua eficàcia en un 40% en pacients amb càncer d'endometri, segons ha detallat este dilluns l'Incliva.

L'assaig va avaluar la seguretat i eficàcia d'Ibrilatazar en combinació amb quimioteràpia en 51 pacients amb càncer d'endometri avançat o recurrent, que és el sisé més freqüent en dones de tot el món, en nou centres oncològics líders d'Espanya i França, entre ells l'Hospital Clínic de València.

La primera autora de l'article, Alexandra Leary, és subdirectora del Departament d'Oncologia Clínica de l'Institut Gustave Roussy, i els autors sèniors de l'article, amb igual contribució, són José Alejandro Pérez Fidalgo, investigador de l'Àrea d'Oncologia de l'Institut d'Incliva, metge adjunt d'Oncologia de l'Hospital Clínic de València i Ana Oaknin, cap del Grup de Tumors Ginecològics del VHIO i cap de la Unitat de Tumors Ginecològics del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Una mitjana de supervivència de més de nou mesos

Pérez Fidalgo ha destacat el caràcter esperançador dels resultats obtinguts: "Ibrilatazar administrat en combinació amb quimioteràpia i, posteriorment, com a manteniment, ha demostrat aconseguir una mitjana de supervivència de més de nou mesos en càncer d'endometri avançat. Estos resultats són molt prometedors". "De confirmar-se en un estudi aleatoritzat, Ibrilatazar podria ser una alternativa de tractament en esta complexa malaltia", ha afegit.

Ibrilatazar, administrat en combinació amb quimioteràpia i, posteriorment, com a manteniment, ha demostrat obtindre una mitjana de supervivència de més de nou mesos en càncer d'endometri avançat. Estos resultats són molt prometedors. Doctor José Alejandro Pérez Fidalgo - Investigador de l'Incliva

La mitjana de supervivència lliure de progressió va ser de 9,8 mesos, amb un increment del 40% respecte dels controls històrics, amb taxes lliures d'esdeveniments d'un 73,3% al cap de sis mesos i d'un 24,4% al cap de l'any. La mitjana de supervivència global va ser de 23,6 mesos, amb una taxa lliure d'esdeveniments d'un 74,9% a un any.

Segons l'Incliva, estos resultats suggereixen una millora d'eficàcia respecte als controls històrics de referència en els quals la taxa de resposta global, la supervivència lliure de progressió i la supervivència global van ser d'un 51%, 7,1 mesos i 20,4 mesos, respectivament.

També et pot interessar

stats