L’Ivie calcula que calen 6.000 milions més en ajudes per a compensar les pèrdues de la dana

Segons un estudi de l'Ivie, hi ha danys per valor de 17.000 milions d'euros en empreses, béns de particulars i infraestructures públiques

Un militar avança per davant d'una muntanya de deixalles de les vivendes i vehicles que la riuada ha llançat a perdre
Un militar avança per una muntanya de deixalles i vehicles que la riuada ha llançat a perdre / Carlos Luján (Europa Press)

Vora 17.000 milions d’euros: és la factura de pèrdues que deixa la dana en empreses, particulars i infraestructures públiques. Es tracta d'una xifra “molt superior” a la que reflectirà la caiguda del producte interior brut (PIB), segons assegura l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) en la presentació de l’informe econòmic que ofereix una quantificació dels danys que ha deixat la riuada del 29 d’octubre. L'institut a més, adverteix que les ajudes es queden curtes. Caldrien, com a mínim, 6.000 milions d’euros més.

Entre les raons que expliquen les pèrdues tan elevades està la densitat de població —vora un milió de valencians viuen en les zones arrasades per les riuades— i el fet que als 89 pobles afectats radica el 35% de l’activitat econòmica de la província de València. És precisament esta concentració econòmica la que ha provocat que, fins al 8 de gener, més de 30.500 treballadors —14.500 només a l'Horta Sud— s’hagen vist afectats per un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERTO).

Per sectors, i concretament els de la zona zero, els que més ERTO han registrat han sigut el d'hoteleria (34,7%), les activitats artístiques, recreatives i d’entreteniment (30,2%), les activitats immobiliàries (19,2%), les manufactures (18,7%), el comerç i la reparació (17,7%) i l’educació (15,5%).

A estes dos circumstàncies —zona molt poblada i molta concentració d'activitat econòmica— s’afig “la poca inversió en infraestructures hidràuliques en els últims quinze anys en la província de València per part de les administracions públiques". Per este motiu, l'Ivie insta a “augmentar l’esforç inversor en infraestructures hidràuliques” i recorda que les inversions en estes infraestructures ha baixat dels vora 350 milions del 2006 fins als 50 milions el 2021.

El mateix centre d'investigació reivindica un disseny adequat de les infraestructures per a “minimitzar l’exposició als riscos que impliquen els fenòmens extrems” com els que comportarà el canvi climàtic.

Els experts de l’Ivie que han presentat este divendres l’informe adverteixen que les pèrdues que deixa la dana poden perjudicar l’economia valenciana a llarg termini si no s’adopten mesures ràpides i efectives. Francisco Pérez demanava la col·laboració de les administracions, especialment als pobles que més han patit la riuada: “Els problemes són més greus en alguns municipis on el risc d’estancament o de declivi econòmic és més alt”, assenyalava.

Així mateix, perquè no s’agreuge més la situació, l’Ivie fa una crida perquè les ajudes als damnificats siguen ràpides i efectives. Ara mateix hi ha 18.600 milions invertits en ajudes públiques, dels quals sols 11.000 són ajudes directes que els beneficiaris no han de tornar. Per tant, l’institut estima que caldrien encara, “com a mínim”, 6.000 milions més en ajudes perquè arriben a cobrir més pèrdues, com advertia Joaquín Maudos, director adjunt de l’Ivie, en la roda de premsa en què s’ha presentat l’informe.

També et pot interessar

stats