Directes
Ara en la televisió
GENERACIÓN PORNO
Ara en la ràdio
ALLÀ ON NAIXEN LES CANÇONS (reemissió)

L'OMS alerta contra l'alçament prematur de les restriccions

Trenta països han registrat un descens "significatiu" en el nombre de nous casos en els últims 14 dies.

Sanitaris traslladen un pacient en un hospital de Portugal / Reuters

L'oficina ouropea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat aquest dijous contra l'alçament prematur de les restriccions pel fet que la transmissió continua sent alta i el risc per les noves mutacions del Sars-CoV2.

"No ens oblidem de les lliçons que hem aprés de forma tan crua: obrir i tancar ràpidament és una estratègia pobra", ha dit en roda de premsa el director regional de l'OMS, Hans Kluge.

Kluge ha assenyalat que la millor opció és introduir i alçar "de manera gradual" mesures basant-se en criteris epidemiològics, d'acord amb una estratègia "moderada".

Trenta països han registrat un descens "significatiu" en el nombre de nous casos en els últims 14 dies, set més que fa dues setmanes, però les taxes de propagació continuen sent "molt altes", al que s'uneix "la major incertesa i risc" que presenten les noves variants del coronavirus, més contagioses.

Preocupa la situació d'Espanya i Portugal

La mutació britànica s’ha detectat en 33 països i, la sud-africana, en 16, a més que hospitals, escoles i centres d'assistència han informat de brots amb aqueixes variants.

“A Espanya veiem un alt nombre de casos, quasi 200.000 l'última setmana, i això és una cosa sobre la qual cal estar particularment preocupat. Hi ha àmplia transmissió en tot el país, especialment en les grans ciutats i pressió sobre els hospitals”, ha dit la responsable d'Emergències, Catherine Smallwood.

Enfront de la tendència “positiva” registrada en més de la meitat dels països de la regió europea, amb caiguda del contagi encara que la transmissió es manté en general a nivells alts, uns altres com Espanya i Portugal han registrat una pujada “significativa”.

Smallwood ha assenyalat que els experts de l'OMS estan discutint a què es deu la pujada a Espanya i sobre la potencial influència de les noves mutacions del Sars-CoV-2, encara que “no necessàriament sembla que siga un factor que haja impulsat l'augment”. La pujada de casos podria ser un resultat de les celebracions nadalenques i del període posterior a les vacances, ha afimat Smallwood.

“Requerirà un esforç sostingut abaixar les xifres, porta molt de temps reduir eixos números, però en els últims dos dies hem vist una estabilització dels nous casos i esperem que això es traduïsca en una caiguda gradual en les pròximes setmanes”, ha assenyalat l'experta de l'OMS-Europa.

Urgència per vacunar grups de risc

"És necessari recordar que només un poc més del 3% de la població a la regió europea ha sigut infectada de Covid-19. Les àrees colpejades durament una vegada poden ser-ho de nou", ha advertit Kluge.

Més de 700.000 europeus han mort per la Covid-19, i encara que la corba de contagi al continent es troba en un altiplà, la setmana passada es va registrar un rècord de 38.000 nous decessos. Kluge ha ressaltat també la "paradoxa" creada per l'inici de la campanya de vacunació i el risc generat per les mutacions, la qual cosa augmenta la urgència de vacunar els grups de risc.

"L'expectació creixent per l'evolució de la ciència i la vacunació i una distribució justa no estan sent satisfetes tan ràpid com ens hauria agradat", ha lamentat el director de l'oficina regional de l'OMS, amb seu a Copenhaguen.

També et pot interessar