L'OMS creu que la variant òmicron superarà la delta a escala mundial

L'organització treballa per aclarir fins a quin punt l'última variant detectada de coronavirus pot ser intrínsecament menys virulenta

Imatge sobre l'OMS
Imatge sobre l'OMS / Andre M. Chang/Zuma Press/Contactphoto (Europa Press)

Les mirades del món estan ficades en la variant òmicron de la covid-19. Com s'expandeix, si és més transmissible o més perillosa per a la salut i com neutralitzar-la són motiu de pronunciaments diaris des que Sud-àfrica va comunicar la identificació d'aquesta nova variant. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera "probable" que la variant òmicron supere la delta "en els llocs on es produeix la transmissió comunitària".

"Tenint en compte les dades actuals disponibles, és probable que òmicron supere la variant delta en els llocs on es produeix la transmissió comunitària", arreplega l'OMS en un nou document sobre l'aparició d'aquesta variant. Els experts tècnics de l'OMS creuen que, d'acord amb les "limitades proves actuals", òmicron "sembla tindre un avantatge de creixement sobre delta".

"S'està propagant més ràpidament que la variant delta a Sud-àfrica, on la circulació de la segona era baixa, però també sembla propagar-se més ràpidament en altres països on la incidència de delta és alta, com al Regne Unit. Continua sent incert si la ràpida taxa de creixement d'òmicron observada en països amb alts nivells d'immunitat de la població està relacionada amb l'evasió immunològica, la transmissibilitat més gran intrínseca o una combinació d'ambdues", explica el document.

L'OMS assegura que "encara hi ha poques dades sobre la gravetat clínica d'òmicron": "Encara que els resultats preliminars de Sud-àfrica suggereixen que pot ser menys greu que delta, i tots els casos notificats a Europa fins hui han sigut lleus o asimptomàtics, segueix sense estar clar fins a quin punt òmicron pot ser intrínsecament menys virulenta. Es necessiten més dades per a comprendre el perfil de gravetat".

De la mateixa forma, recorden que "hi ha poques dades disponibles i cap evidència revisada per parells" sobre l'eficàcia o efectivitat de la vacuna contra la nova variant.

També et pot interessar

stats